Lokněte si vody zdarma!


Třeba při čekání na vlak. Na nádražích na vás nově budou čekat automaty na pitnou vodu.

Správa železnic na projektu spolupracuje se startupem Lokni. Ten už sedm let rozmisťuje ve školách, firmách a nově i na nádražích stanice LOKNI s filtrovanou vodou, kterou si každý může načepovat do vlastní lahve. Ředitel společnosti Martin Václavík k tomu říká: „Jen v ČR se ročně prodá přes 900 milionů litrů čisté balené vody, což představuje neskutečné množství jednorázových plastových obalů. Naším cílem je, aby se balené vody postupně prodávalo co nejméně, a tím se množství plastových obalů snížilo. Nic na naší snaze nezmění ani plánované zálohování, protože při vysoké kvalitě veřejné vody v ČR není důvod vodu vozit kamiony, balit ji do plastů a skladovat. Proto chceme motivovat lidi, aby pili zdravou filtrovanou vodu a snížili tak dopad plastových odpadů na životní prostředí.“

Správa železnic se pro automaty LOKNI rozhodla v rámci projektu Železnice bez plastů. Chce tak co nejvíce snížit množství plastových obalů. Pilotní automat byl zprovozněn v jižním koridoru na hlavním nádraží v Praze. V první fázi projektu přibydou další automaty ještě v Kolíně, Praze na Smíchově, Hradci Králové, Náchodě, Děčíně, Plzni, Českých Budějovicích a Břeclavi. V druhé fázi projektu se automaty přidají na některá významná místa na Moravě.

A jak automaty fungují? Zákazník si vodu čepuje do vlastní lahve. Půl litru neperlivé vody denně je zcela zdarma, další půl litr stojí šest korun. Každý další je pak o dvě koruny dražší. K placení se dá využít buď aplikace Lokni nebo platební terminál, který je součástí každého automatu. A co je skvělé, v nabídce bude perlivá i neperlivá voda, takže si každý přijde na své.

Martin Václavík ještě doplňuje, že v Česku je voda z vodovodu kvalitní, ale ve velkých objektech, jako například školy či nádraží, se její senzorické vlastnosti často zhoršují pod vlivem materiálu potrubí. Lidé pak raději kupují předraženou balenou vodu a proto je skvělým řešením filtrace, která přimo na kohoutku upravuje pitnou vodu. Ta se filtruje pomocí aktivního uhlí, které odstraňuje všechny částice větší než 0,2 mikronu. Výsledkem je voda, která je ještě čistší než tradiční kohoutková.

Tento skvělý krok v rámci zlepšení služeb a udržitelnosti si Správa železnic velmi pochvaluje. Spolupráce se startupem Lokni je zatím naplánovaná na pět let, ale pokud se tato myšlenka v praxi osvědčí, ani jedna ze stran nevylučuje další spolupráci. Pak by se mohly automaty rozšířit i na další nádraží po celé republice.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/na-nadrazich-nove-funguji-automaty-na-pitnou-vodu-pul-litru-je-zdarma/ https://www.lokni.cz/mirime-na-nadrazi-po-cele-cr/

+ There are no comments

Add yours