Adidas tento rok vyrobí 11 milionů párů bot z recyklovaného plastu


V roce 2016 představila německá společnost Adidas běžecké boty, které jsou vyrobené z plastu. Zásadním krokem ve vývoji této ekologické obuvi bylo propojení s firmou Parley for the Oceans, jejímž cílem je skoncovat s plastovým odpadem a zároveň vyčistit naše oceány. Boty sklidily obrovský zájem veřejnosti, a proto se Adidas rozhodl, že jich tento rok vyrobí až 11 milionů párů.

Adidas již dlouhodobě spolupracuje se společností Parley for the Oceans, která zachycuje a sbírá plasty předtím, než se dostanou do oceánů. Plast je pak přeměněn na speciální tkaninu, a ta se následně stává klíčovým materiálem při výrobě nové obuvi. Na výrobu jednoho páru bot se tímto způsobem využije až 11 plastových lahví.

Vedení Adidasu tvrdí, že tak kromě vzhledu, funkčnosti a kvality nabízejí zákazníkům další přidanou hodnotu, a tou je skutečnost, že každý pár bot je malým příspěvkem pro zachování našich oceánů. V roce 2017 společnost vyrobila 1 milion párů těchto ekologických bot, v roce 2018 to bylo už 5 milionů a tento rok se dokonce zavázala k výrobě až 11 milionů.

“Udržitelný rozvoj nepodporujeme pouze recyklací plastů. Rovněž se snažíme o minimalizaci naší environmentální stopy během výrobních procesů, což zahrnuje třeba využívání udržitelných materiálů, snižování emisí oxidu uhličitého nebo předcházení vzniku odpadu. V roce 2018 jsme ušetřili více než 40 tun plastového odpadu tím, že jsme v našich kancelářích a skladových i distribučních centrech nahradili plast udržitelnými alternativami,” říká Gil Steyaert, člen výkonné rady Adidasu.

“Jsme velice pyšní, že se k našemu projektu přidala společnost, jakou je právě Adidas,” tvrdí Cyrill Gutsch, zakladatel Parley for the Oceans. Gutsh dále říká, že jeho plán, kterým je sbírat plastový odpad, recyklovat jej a následně prodávat kreativním společnostem, nebyl ze začátku vůbec jednoduchý. Lidé podle něj zkrátka nevěří, že by oceány mohly být tak zranitelné. Ve spolupráci s módními značkami nicméně vidí velký potenciál. “Boj proti znečišťování životního prostředí je už mnoho let hlavně o protestech. Jenže protesty nikdy nepřesvědčí všechny obyvatele planety, aby své chování změnili. Móda tuto sílu ale má,” tvrdí Gutsh.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment