Umělé maso pro vašeho pejska


Vy si na ochutnání laboratorně vyrobeného masa budete muset ještě chvíli počkat, ale váš pes bude mít tu čest už brzy!

Vytvořit v laboratoři maso, které bude chutnat a vypadat jako to opravdové, je cíl spousty firem u nás i v zahraničí. U nás je k tomu aktuálně nejblíže firma Bene Meat Technologies, která na vývoji tzv. kultivovaného masa pracuje už tři roky. Nyní získala od evropských úřadů příslušnou certifikaci a jako první na světě smí vyrábět krmivo pro domácí mazlíčky s laboratorním masem. Jedná se tedy o krmivo, kvůli kterému nemuselo zemřít žádné zvíře.

Toto krmivo by se na trh mohlo dostat už v letošním roce. Dobrou zprávou je, že bude cenově srovnatelné s prémiovými výrobky známých značek. To je velmi důležité, protože právě cena laboratorního masa je zásadním prvkem v jeho vývoji. Pokud má být na trhu konkurencí a alternativou, nesmí výrazně převyšovat cenu klasického masa. I tak jsou ale podle zakladatele náklady zatím velmi vysoké.

Zajímavé je, že krmiva pro zvířata vlastně nebyla původním cílem firmy Bene Meat Technologies. Jak říká CEO firmy, Roman Kříž, svatým grálem ve vývoji kultivovaného masa je samozřejmě kvalitní a vizuálně atraktivní steak. Než se však k takovému v rámci vývoje firma dostane, generuje velké množství dalších poznatků a produktů. Ty pak otevírají dveře novým možnostem. Takže krmivo pro mazlíčky nebylo sice původním záměrem, ale nyní se stává prioritou.

Firma aktuálně zaměstnává 70 lidí, kteří se věnují výzkumu a vývoji této revoluční záležitosti. Spolupracuje se spoustou tuzemských i zahraničních institucí a firem, za zmínku stojí například ústavy Akademie věd nebo Technické univerzity v Brně a Olomouci.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/prvni-umele-maso-vyrobene-v-cesku-bude-urcene-domacim-mazlickum/

+ There are no comments

Add yours