Britští vědci našli způsob, jak přeměnit kávový odpad na elektřinu


Zájem o využívání obnovitelných zdrojů energie neustále roste. Kvůli jasným ekologickým důvodům za tím stojí i důvody ekonomické – rezervy fosilních paliv se postupně zmenšují a jejich cena neustále stoupá. Vědci tak hledají nové alternativy, velice slibným zdrojem se například jeví biologické odpady. Se zajímavým objevem teď přišel britský výzkumný tým, kterému se podařilo vyrobit elektřinu z odpadu, který vzniká při výrobě kávy. 

Každoročně se na světě vyprodukuje 9,5 milionu tun kávy, což s sebou přináší také obrovské množství tekutého kávového odpadu. Ten vzniká při zpracování plodů kávovníků, takzvaných kávových třešní, které se proplachují vodou. Doposud pro tento odpad neexistovalo žádné využití, to by se však nyní mohlo změnit.

Tým britských vědců, ve spolupráci s kolumbijskými kolegy, totiž využitím speciálních mikrobů vyvinuli palivovou buňku, jež dokáže z odpadní vody nejen odstranit kontaminující látky, ale zároveň při tomto procesu vyrobit i elektrickou energii. Kávový odpad byl již v minulosti používán jako biopalivo, jeho použití na výrobu elektřiny je však naprosto unikátní.

„Londýn tím sice neosvětlíme, ale třeba budeme moci dostat světlo do míst, kde předtím nebylo. Farmáři získají malé množství energie přímo z odpadu, který vyhazují. Tím se postupně přispěje ke zlepšení životního prostředí a navíc se vylepší jejich finanční situace“, uvedl mikrobiolog Claudio Avignogne Rossa z univerzity v Surrey. 

Mikrobiální palivové buňky jsou ve velikosti nápojové plechovky a laboratorní verze byly vyrobeny z nerezové oceli a plexiskla. Jejich cena se pohybovala mezi 9 a 15 tisíci korunami. Tým je ale schopen tyto buňky, pro reálné využití, vyrobit i za pomocí keramiky či jednorázových plastů, čímž by jejich cena rázem klesla na méně než 60 korun. 

Aktuální stav je takový, že vědecký tým čeká na vyjádření finančních institucí, zda jim poskytnou prostředky na vybudování prototypu v Kolumbii.

+ There are no comments

Add yours