Jak vypadá areál v Soči čyři roky po olympijských hrách?


Dnes v poledne byly slavnostním ceremoniálem zahájeny 23. zimní olympijské hry. Hostitelem je tentokrát jihokorejský Pchjongčchang a hry jsou ve znamení napjatého vztahu mezi Severní a Jižní Koreou. Pokud jste se na zahájení dívali, jistě vás kromě propracované choreografie a obdivuhodných efektů zaujal také moderní stadion, na kterém se ceremoniál konal. Co se ale s tímto stadionem a obecně s celým areálem stane za rok nebo za dva, až olympijské šílenství pomine? V galerii se můžete podívat, jak dnes vypadá ruské Soči, kde se hry konaly před čtyřmi lety. Slova, která by současný stav mohla definovat jsou: úpadek, opuštěnost a marnotratnost. 

Olympijské hry v Soči se do historie zapsaly jako nejdražší v historii. Výstavba sportovišť a přilehlých komplexů Rusko vyšla na neuvěřitelných 51 miliard dolarů, tedy zhruba 1,03 bilionu korun. Dnes je ale celý areál na úpatí Kavkazu městem duchů. Hlavní dominanta, Stadion Fišt, jehož výstavba stála 270 miliard dolarů, byl za celou dobu své historie využitý pouze dvakrát. Při zahájení her a při jejich skončení. Přitom pro každou budovu slibovali organizátoři her další využití. To se ovšem nestalo, a tak je město plné opuštěných hotelů a domů, silnice jsou často zablokované a dokonce se objevují spekulace, že na některých místech vyrostly skládky toxického odpadu. „Je to tu opuštěné, nikdo tu nebydlí, a tak sem chodí mládež, která to tu demoluje. Když se rozhlédnu, je mi z toho smutno,“ říká místní obyvatel Sarkis Kudakchjan.

1 comment

Add yours
  1. Ter

    Pořád se to opakuje dokola, postaví se megalomanské zázemí, a pak se nechá chřadnout. Nechápu, že je to ochoten někdo schválit, nedokážu si ani představit, že by se ta investice mohla vrátit.

+ Leave a Comment