Letecké palivo vyrobené ze syrovátek znamená další krok v rozvoji cirkulární ekonomiky


Němečtí vědci vyvinuli biologický proces, který umožňuje přeměnu syrovátky, což je vedlejší produkt při výrobě mléčných produktů, na bio olej. Takto vyrobený bio olej může být použit jako antimikrobiální látka pro zvířata nebo po zpracování v rafinérii též jako letecké palivo. Tento výzkum je tak dalším krokem v rozvoji cirkulární ekonomiky, tedy ideálního světa, v němž není vůbec žádný odpad. 

Každý litr mléka využitý pro výrobu mléčných produktů produkuje další dva litry odpadů, z nichž největší část tvoří syrovátka. Profesor Anganent z univerzity v Tübingenu studoval využití tohoto odpadu a jeho přeměnu na užitečné produkty. Při svém výzkumu použil nádrž s velkým obsahem bakterií, které prodlužovaly uhlíkové kostry chemikálií procesem zvaným „prodlužování řetězce“.

Výsledný bio olej může chránit hospodářská zvířata před onemocněním, a to v podobě takzvané antimikrobiální látky. Zpracováním v rafinérii ho lze také použít jako palivo, například v leteckém průmyslu. 

Inovace výzkumu spočívá v tom, že tento proces nevyžaduje žádné chemikálie bohaté na uhlík a potřebuje pouze odpadní vodu. V minulosti totiž prodlužování toho řetězce vyžadovalo externí a velmi nákladné chemikálie, jejichž výroba znamenala další zátěž pro životní prostředí. 

„Cirkulární ekonomika může být udržitelná pouze s použitím obnovitelných zdrojů. V současné chvíli potřebujeme další podobné výzkumy, abychom zjistili, jestli se hodnotné produkty dají vytvářet i z ostatních druhů odpadních vod„, řekl Profesor Anganent.

+ There are no comments

Add yours