Jak překonat podzimní únavu


Podzim je pro naše tělo a mysl velice náročné období. Dny se postupně zkracují, slunečních paprsků ubývá a teplota vzduchu klesá. V důsledku těchto klimatických změn se často dostavuje nepříjemný pocit únavy doprovázený chřipkou nebo jiným onemocněním. Jak se tedy lze před podzimní únavou účinně bránit a kde nabrat potřebnou energii? Ve skutečnosti to není tak těžké a my pro vás máme 3+1 triky pro její překonání.

Klíčový je dostatek spánku

Spánek je nejdůležitějším nástrojem pro regeneraci, kterou organismus v tomto období nutně potřebuje. Ideální doba by měla být kolem 8 hodin. Tělu také pomůže pravidelnost, pokuste se tedy vytvořit určitý rytmus a choďte spát a vstávejte ve stejný čas. Před spánkem vynechte sportovní aktivitu, práci s podsvíceným displejem i kofein. Vše jmenované totiž oslabuje kvalitu vašeho spánku.

Bojujte změnou jídelníčku

Těžká a hutná jídla rozhodně nejsou tím správným řešením proti únavě. Tělo totiž k jejich trávení potřebuje velké množství energie, která mu pak během dne chybí. Do jídelníčku zařaďte potraviny s obsahem vitaminu C, hlavně tedy ovoce a zeleninu. Zelenina by ovšem neměla být syrová, ale tepelně upravená. Dobrou volbou je například dýně, cuketa či lilek. Mezi vhodné potraviny dále patří luštěniny, ryby nebo tofu. 

Sportem ku zdraví i proti únavě

Pravidelný pohyb podporuje krevní oběh, tvorbu endorfinů, okysličení organismu a rovněž zvyšuje imunitu i kvalitu spánku. Je to tedy skvělý způsob jak dobít energii a zároveň se zbavit špatné nálady, která je s podzimní únavou často spojená. Na výběru sportu tolik nezáleží, nejde ani o trhání rekordů. Klíčové je, aby se protáhlo vaše srdce a aktivita pro vás byla zábavou.

Limonáda? Raději zelený čaj.

Dodržování pitného režimu by mělo být samozřejmostí v jakémkoliv období. Preferujte neslazené nápoje a snažte se minimalizovat kofein a alkohol. Na podzim je ideální volit zelené, případně bylinkové čaje, které vás prohřejí a uvolní. Kromě čajů vyzkoušejte také ovocné a zeleninové šťávy, například z jablka, hrušky, grepu, mrkve nebo čekanky.

+ There are no comments

Add yours