Nejvyšší horu světa čeká jarní úklid! Horolezci na Mount Everestu zanechají tuny odpadu ročně


Jaro je v plném proudu a s ním se neodmyslitelně pojí i jarní úklid. A ten teď čeká i nejvyšší horu světa Mount Everest! Horolezci, kteří na osmitisícovku stoupají, na ní totiž ročně zanechají tuny odpadu. 

Úklid provádí nepálská armáda společně s nadnárodní značkou Unilever v rámci kampaně Mountain Cleanup Campaign. Od roku 2019, kdy tato iniciativa vznikla, se jim podařilo shromáždit až 110 tun odpadu. 

Martin Edström

Vše začne v neděli 14. dubna, kdy do základního tábora na Mount Everestu dorazí 12 příslušníků armády společně s 18 Šerpy, což je etnikum obývající pohoří Himálaj v Nepálu u hranic s Tibetem. Letos by podle odhadů měli odklidit 10 tun odpadků. 

Nejvyšší horu světa v současné době trápí právě hlavně znečištění a přelidnění. V loňském roce totiž nepálská vláda vydala rekordních 478 povolení k výstupu na Everest. Na vrchol se ale pak vydá ještě celá řada lidí neoficiální cestou. Právě horolezci za sebou zanechávají tuny odpadků, ale také výkalů.

Martin Edström

Během letošní horolezecké sezóny tak vůbec poprvé bude vláda vyžadovat, aby všichni horolezci používali jí distribuované pytlíky na výkaly a společně s odpadky si je z vrcholu přinesli s sebou zpátky dolů. „Každý člověk vyprodukuje 250 gramů exkrementů denně a při výstupu na vrchol stráví v táborech dva týdny,“ řekl minulý měsíc pro CNN Diwas Pokhrel, první viceprezident Everest Summiteers Association. 

Zdroj:

https://edition.cnn.com/travel/mount-everest-trash-removal-2024-intl-hnk/index.html

+ There are no comments

Add yours