Je váš trávník dostatečně ošklivý?


Aneb obstál by v konkurenci soutěže o nejošklivější trávník?

Ne, není to žádný překlep. Dnešní doba nabízí nejen nepřeberné množství soutěží krásy pro lidi, psy, stromy a prakticky cokoliv dalšího, co vás napadne, ale také právě například soutěž o nejošklivější trávník. Ta má samozřejmě společenský přesah a o samotný trávník tu ani tak nejde. Cílem této soutěže je upozornit na to, jak velké množství vody, které je nedostatek, je plýtváno právě na údržbu bezchybných trávníků.

Letošním vítězem se stala zahrádka v Sanfordu v Tasmánii. Je nejen dostatečně vyprahlá, ale také rozrytá od zvířat a zbývá na ní jen několik málo trsů trávy. Specifikem je také to, že se nachází v oblasti, ve které není vodovod, takže veškerý provoz přilehlého domu závisí jen na dešťové vodě. Ta je shromažďovaná v nádržích u domu a je příliš cenná na to, aby se s ní zaléval trávník, a proto zahrada vypadá tak, jak vypadá. Její majitelka Kathleen Murray ale může být pyšná, protože zvítězila v konkurenci zahrad z celého světa, porazila například vyprahlé plochy z Francie, Kanady, Německa, Chorvatska, Švédska, USA nebo Velké Británie.

Historie soutěže zatím není příliš dlouhá. Poprvé ji uspořádali před dvěma lety ve švédském Gotlandu. Za cíl si kladou především upozorňování na opravdu enormní množství vody, které se spotřebuje na údržbu dokonalých trávníků. Je to na pováženou i proto, že účel takového trávníku je pouze estetický, a to je v době klimatických změn a celosvětového problému s nedostatkem vody opravdová rozmařilost. Jak to máte s trávníkem vy?

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/soutez-o-nejosklivejsi-travnik-sveta-ma-pomahat-setrit-vodu/

+ There are no comments

Add yours