Ohňostrojům svítí pomalu červená


A nemluvíme teď o barvě světýlek na obloze. Zábavní pyrotechnika bude omezena.

Nejvíce jsou debaty o ohňostrojích slyšet na sklonku roku. S každým blížícím se Silvestrem se začnou ozývat pejskaři, ochránci přírody, ekologové a spousty dalších, kteří této pyrotechnické zábavě příliš neholdují a upozorňují na všechna rizika, která jsou s touto kratochvílí spojená. Jsou tady samozřejmě i ti, kdo ohňostroje mají rádi, ale jsou čím dál více v menšině. A navíc budou teď ještě více zklamaní.

Ministr životního prostředí Petr Hladík navrhuje nejen omezení prodeje zábavní pyrotechniky, ale také společně s ministrem zemědělství Markem Výborným volá po zákazu nebo omezení používání některých kategorií pyrotechniky.

Negativní následky pyrotechniky jsou buď přímé, a to různé popáleniny, amputace prstů či končetin, v nejhorších případech i smrt po kontaktu s výbušninou, ale i nepřímé. Je bohužel známo čím dál více případů, kdy v důsledku hluku a výblesků světel uhynula některá hospodářská zvířata nebo domácí mazlíčci.

Nemělo by se také zapomínat na to, že ohňostroje jsou v podstatě kontrolované výbuchy, tedy spalovací procesy v ovzduší. Tím pádem ho také velmi znečišťují, což negativně ovlivňuje naše zdraví. Ministři proto chystají zákon, který se na pyrotechniku zaměří a zpřísní tak pravidla pro prodej a používání.

Omezená bude i dostupnost pyrotechniky. Ministr zemědělství se inspiroval na sousedním Slovensku a rád by zpřísnil i prodej rachejtlí. Nově by nebylo možné zakoupit zábavní pyrotechniku ve stáncích v supermarketech a podobně, ale pouze ve specializovaných prodejnách. Stejně tak by se měla otevřít debata o tom, kdo by mohl takovou pyrotechniku odpalovat.

Na negativní vliv zábavní pyrotechniky upozorňovali už vědci z Akademie věd v roce 2022. Ohňostroje totiž nejsou jen hluk a barevná světýlka, ale i vysoce toxické látky v ovzduší, které mají vliv nejen na životní prostředí, ale i na zdraví člověka. Kromě sloučenin arsenu sebou odpalování přináší i karcinogenní antimon nebo sloučeniny thallia. Tyto nebezpečné látky navíc nemizí společně s ohňostrojem, v ovzduší jsou několik dní a následně se dostávají i do půdy a poté do potravinového řetězce.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/vlada-chce-omezit-prodej-a-pouzivani-petard-a-zabavni-pyrotechniky/

+ There are no comments

Add yours