Neprodané oblečení už se nesmí ničit!


Alespoň tedy v zemích Evropské unie. Je to další z kroků, který by měl omezit dopady fast fashion na životní prostředí.

Zákaz v prosinci schválil Evropský parlament. Mimo jiné by toto rozhodnutí mělo i podpořit cirkulaci oblečení, které již existuje. Nařízení také klade důraz na to, aby produkty vydržely déle a byla možná jejich případná snadnější oprava nebo recyklace. Díky prodloužené životnosti oblečení by se snížila i spotřeba zdrojů, jako je energie a voda.

Spotřeba textilu je totiž na čtvrtém místě v dopadu na životní prostředí a změnu klimatu v Evropě. První tři příčky obsadily potraviny, bydlení a doprava. A i to je důvod, proč se nyní na tuto problematiku Brusel zaměřuje. Pro velké firmy začne platit zákaz ničení po dvou letech. Navíc budou muset každý rok zveřejňovat množství a důvod vyřazených produktů. Malé a střední podniky mají dohodnutou výjimku a přechodné období šest let.

A u zmiňovaných opatření to nekončí. Textilní výrobky nyní budou muset povinně mít také tzv. „digitální pas produktu“ (Digital Product Passport), díky kterému budou mít spotřebitelé lepší informace o svých nákupech a bude pro ně jednoduší si tak vybrat udržitelnější produkt. Přesné podrobnosti a požadavky na konkrétní produkty zatím nejsou hotové, parlament a členské státy Evropské unie musí dohodu oficiálně schválit.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/eu-schvalila-zakaz-niceni-neprodaneho-obleceni/

+ There are no comments

Add yours