Práce z domova má další nezanedbatelné plus!


Jak jste na tom vy a práce z domova? Nebo je otázka spíše jak je na tom s prací z domova váš šéf? Protože kdo by home-office neměl rád. O to spíše když se ukazuje, že je to také velmi ekologické!

Samozřejmě ne všechna povolání tento benefit umožňují. Také je mnoho z nás, kteří si mnohem produktivnější připadají v kanceláři. A bohužel, mnoho lidí by z domova rádo pracovalo, ale bohužel jim to neumožní jejich zaměstnavatel. Nově se ale ukazuje, že home-office má i velký ekologický přínos. Stejně jako například čtyřdenní pracovní týden.

V odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences byla zveřejněna studie, která dokládá, že přechod z práce v kanceláři na práci z domova snižuje uhlíkovou stopu o více než polovinu. V případě hybridního modelu, kdy zůstáváte doma pouze dva až čtyři dny v týdnu, emise se sniží asi o 11 až 29 %.

Výzkum, který proběhl v USA, vychází z několika různých souborů dat. Zkoumá spotřebu energie v domácnostech nebo řeší konkrétní chování zaměstnanců společnosti Microsoft při dojíždění a práci z domova. Vychází tak, že největší podíl na snížení emisí by měla hlavně menší spotřeba energie v kanceláři a dojíždění.

Mimo jiné výzkum také nabídl kompromis neboli ideální model, kdy by zaměstnanec mohl pracovat z domova dva a více dní. V případě jednoho dne je totiž snížení emisí velmi zanedbatelné.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/prace-z-domova-ma-vyrazny-ekologicky-prinos-ukazuje-studie/

+ There are no comments

Add yours