Každý může přispět: společně za lepší Prahu!


S přeplněnými koši či kontejnery na směsný komunální i tříděný odpad se občas setkají obyvatelé téměř každého města. Jak tento problém lze řešit a jak může přispět každý z nás? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Jak jsme na tom s odpady?

V roce 2021 vyprodukoval každý Čech v průměru 562 kg komunálního odpadu. Představíme-li si, že jeden plný cestovní kufr váží v průměru 20 kg, pak množství odpadu na jednoho člověka odpovídá za rok zhruba 28 kufrům, a to už není zanedbatelné! Smutnou zprávou je, že trend v množství odpadu je v průběhu let rostoucí. To se týká i objemu tříděného odpadu, který v roce 2021 dosáhl přibližně 71 kg na jednoho obyvatele za rok.

Odpadu se produkuje spousta. Přestože kontejnerů přibývá, můžeme se stále častěji setkat s přeplněnými popelnicemi či odpadem mimo nádoby. Jak takové situace řešit a jak můžeme přispět my, jako občané Prahy?

Správný odpad na správné místo

Správné třídění odpadu a jeho odkládání na určená místa hraje klíčovou roli v udržování efektivního systému nakládání s odpady. Každý občan má odpovědnost za to, kam své smetí umisťuje. Řádné třídění přispívá k optimalizaci procesu sběru či recyklace.

Ne všichni na to ale pamatují. Řada lidí odhodí odpadky, starý nábytek i pneumatiky jen tak na ulici vedle popelnic nebo do přírody, ročně jde zhruba o 8 000 tun. Neodradí je od toho ani hrozba pokuty až do výše 50 tisíc Kč, protože v takovém případě podle zákona zakládají černou skládku. První krok k čistšímu prostředí musíme vždy udělat my, občané města.

Přeplněná popelnice, co teď?

Potkáváte přeplněné popelnice na tříděný odpad? Pokud ano, neodkládejte do nich další odpad, ani jej nepokládejte vedle nich. Místo toho zkuste využít nejbližší kontejnery, které jsou téměř vždy v docházkové vzdálenosti. Mapu kontejnerových stanovišť najdete třeba na webu https://odpady.mojepraha.eu/. Tam můžete podnět nahlásit, nebo se obraťte na příslušný úřad městské části, který následně zjedná nápravu. Ať už domluvením zvýšené frekvence svozu, nebo přidáním dalších kontejnerů. Jak řešit další problémy naleznete na webu Pražských služeb (https://www.psas.cz/reseni-problemu-2).

V současné době plné nových technologií sledují přeplněnost některých popelnic také speciální ultrazvukové senzory, ty posílají několikrát denně data na příslušná místa. Díky nim je pak možné identifikovat problémová stanoviště a zajistit vyšší frekvenci vývozů. Data o přeplněnosti kontejnerů na tříděný odpad můžete sledovat i vy, a to pomocí aplikace MojePraha.

Množství odpadu představuje výzvu, kterou můžeme společně překonat. Správné nakládání s ním a případná oznámení na příslušná místa jsou krok směrem ke kvalitnějšímu prostředí pro nás i naše sousedy. Každý může přispět: společně za lepší Prahu!

Zdroje:

https://www.psas.cz/reseni-problemu-2

https://odpady.mojepraha.eu

https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/7453-jak-mesta-bojuji-s-preplnenymi-kontejnery-lide-mohou-problem-hlasit-pres-aplikace-pro-dlouhodobou-zmenu-se-musi-obratit-na-urad.html

https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/odpady_podrubrika/$FILE/OODP-Produkce_a_nakladani_2021-20221031.pdf

https://www.samosebou.cz/2021/02/11/kolik-odpadu-vyprodukuje-prumerne-kazdy-cech/

https://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6834867

https://smartprague.eu/aktuality/sledujte-naplnenost-kontejneru-na-trideny-odpad-diky-aplikaci-moje-praha

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/stop-neporadku-preplnene-popelnice-ci-odpadky-mimo-kampan-chce-omezit-zlozvyky-20181121.html

https://www.kamsnim.cz/categories/hygiene

https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/zivot_v_praze/sluzby/bez_odpadku_kolem_kontejneru.html

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/stop-neporadku-mimo-kontejnery-kazdorocne-skonci-osm-tisic-tun-odpadu-20191020.html

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/odpad-odpadky-popelnice-senzory-praha-svoz-odpadu_2106240942_ako

https://arnika.org/co-delat-v-praze-kdyz-u-vas-mate-preplnene-kontejnery-na-trideny-sber

+ There are no comments

Add yours