Češi neví, kam vyhazovat e-cigarety


A přitom oblíbenost elektronických jednorázových cigaret stoupá. Zvlášť u mladé generace ve věku 18 až 26 let.

V tomto vzorku elektronické cigarety kouří dokonce 42 % dotazovaných. Bohužel ale zhruba stejné procento z nich netuší, že v e-cigaretě je částečně nabitá lithiová baterka. Ta by mohla dokonce způsobit zahoření přístroje. Právě velká obliba vapování mezi mladou generací byl důvod, proč nechala v červenci společnost Ecobat udělat průzkum přes platformu Instant Research. Toho se zúčastnilo 525 respondentů a přinesl zajímavé výsledky. Ecobat u nás už dvacet let organizuje sběr odpadních baterií. Zároveň také zajišťuje proces jejich třídění i následnou recyklaci.

Ukázalo se, že více než polovina kuřáků vyhazuje použité elektronické cigarety do klasického komunálního odpadu, ačkoliv téměř padesát procent z nich ví, že v sobě mají zabudovanou baterii. A dokonce 90 % uživatelů elektronických cigaret neví, že tyto e-cigarety lze tzv. kus za kus vrátit, respektive vyměnit v trafice. A pouze 8 % respondentů přístroje, které dosloužily, odnáší do sběrných nádob, určených pro ekologickou likvidaci.

Všichni prodejci mají totiž povinnost baterie i elektrozařízení zdarma od zákazníků přijmout. A prodejny, jejichž prodejní plocha je větší, než dvě stě metrů čtverečních musí mít dokonce veřejné místo pro sběr použitých malých elektrozařízení.

Elektronické cigarety tak mají neblahý vliv nejen na zdraví svých uživatelů, ale i na životní prostředí. A vzhledem k tomu, jak stoupá jejich obliba a tím pádem i množství, je na místě tuto záležitost co nejdříve a nejlépe řešit. To nejmenší, co mohou všichni tedy udělat je, že použité e-cigarety odevzdají tam, kde je zakoupili.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/co-ukazal-pruzkum-cesi-kaslou-na-to-kam-spravne-vyhodit-e-cigarety

 

+ There are no comments

Add yours