Bambus jako nový hrdina obnovitelných zdrojů energie


Nacházet další a další zdroje obnovitelné energie se může zdát čím dál těžší, ale očividně pořád jsou cesty. Důkazem toho je nejnovější objev maďarských vědců.

Maďarská univerzita zemědělství a přírodních věd totiž ve své studii představila inovativní využití bambusu, což by mohla být revoluce v hledání obnovitelných zdrojů energie. Je to především díky specifickým vlastnostem této rostliny. Bambus totiž roste podstatně rychleji než většina jiných rostlin, takže se jako zdroj velmi rychle obnovuje. Zároveň pohlcuje oxid uhličitý a je tak velmi důležitý v boji proti klimatickým změnám, protože tak výrazně přispívá ke snižování emisí skleníkových plynů. Jako rostlina uvolňuje velké množství kyslíku do atmosféry, a tak osvěžuje vzduch. Na jednu rostlinu obrovské množství benefitů!

Velkou výhodou této rostliny je i to, že je velmi všestranná a dokáže žít na mnoha místech po celém světě a v různých klimatických podmínkách. Vědci ale zdůrazňují, že je velmi důležité zvolit správný typ této rostliny, protože různé druhy mají také různé chemické složení, a i to je třeba zohlednit pro co nejefektivnější výrobu energie.

Maďarští vědci v rámci své studie zkoumali uvolnění energetického potenciálu bambusu. Díky pokročilým technikám jako je fermentace a pyrolýza lze bambusový materiál přeměnit na bioetanol a bioplyn. Dále by tak mohl sloužit jako udržitelný zdroj energie, což by bylo dalším významným a nadějným krokem k lepší, čistší a zelenější budoucnosti. Bambus k tomu potenciál rozhodně má!

Zdroj: https://www.earth.com/news/bamboo-plants-shows-great-potential-to-become-the-next-big-renewable-energy-source/ https://pozitivni-zpravy.cz/vedci-objevili-novy-potencialni-obnovitelny-zdroj-energie-mohly-by-jim-byt-bambusove-rostliny/

+ There are no comments

Add yours