Pražské služby pomáhají zmírňovat vedra v metropoli kropením a mlžením


Poprvé v letošní sezóně vyjely včera do pražských ulic kropicí vozy, kvůli vysokým teplotám v rámci vlny veder takřka bez deště. Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby, kromě zchlazení ulic je jejich cílem také snížit prašnost a intenzitu dráždivého přízemního ozónu, zvláště nebezpečného pro malé děti. K dispozici má Praha více než 20 kropicích aut pro vylepšování klimatu plošně ve všech městských částech.

V Praze včera začalo první letošní kropení a mlžení. Tuto službu zajišťuje Technická správa komunikací hl. m. Prahy prostřednictvím Pražských služeb a jejich dodavatelů coby součást letní údržby. „K dispozici máme pro metropoli více než 20 kropicích vozů. V horkých dnech se tak vesměs oranžová auta podílí na ochlazování vozovky i okolního vzduchu kropením a rozmlžováním čisté vody na vybraných komunikacích jednotlivých městských částí. Lokality, kde se kropí a mlží i dny výjezdu naší techniky, vybírá příslušná městská část s oblastní správou TSK. Kropicí vozy většinou projedou určenou trasu čtyřikrát. Každý z nich má pevně stanovený rozsah ulic k projetí,“ říká mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Běžně se kropí a mlží, když venkovní teploty přesahují minimálně tři dny po sobě 25 °C nebo když nastanou tropické dny se zvýšenou koncentrací přízemního ozónu a vysokou prašností. Kropení a mlžení osvěžuje klima ve městě, ale zejména snižuje prašnost a intenzitu přízemního ozónu, který je pro lidský organismus dráždivý. Především pro oční spojivky, nosní sliznice a průdušky. Zvlášť nebezpečný je pak pro malé děti, jelikož se drží nízko nad zemí.

Ke kropení se používá záměrně pouze pitná voda z běžného vodovodního řadu, kterou vozy nabírají z několika desítek předem stanovených hydrantů. Denní spotřeba je zhruba 660 m3 a jeden kropicí vůz na jedno naplnění (5-10 m3 podle specifikace) osvěží ulice o průměrné délce 17 kilometrů. Má to hygienické a zdravotní opodstatnění. Vodu totiž rozstřikují tak, aby ochladila nejen ulice jako takové, ale i obyvatele a návštěvníky metropole.

První letošní kropení a mlžení provedli pracovníci Pražských služeb v neděli 9. 7. 2023 od 13 hodin v režimu dvou kol v MČ Praha 1, 2 a 3, přesně podle instrukcí a objednávky. „Standardně provádějí naši pracovníci kropení a mlžení v režimu minimálně 4 kol mezi 11. a 18. hodinou, často toho však stihnou v případě potřeby i více. Sami ale každopádně nikdy nemůžeme spouštět žádné programy ochlazování. Vždy musíme čekat na pokyny,“ doplňuje Komarnický. Na nadcházející dny i celé léto má společnost nadále k dispozici plný počet vozidel. Tedy cca 20 programů pro vylepšování klimatu plošně ve všech městských částech.

+ There are no comments

Add yours