Ekologické rozloučení s mazlíčky


Možná to zní na první pohled poněkud svérázně, ale i s domácími mazlíčky se lze rozloučit důstojně a ekologicky. Řešení nabízí projekt Mykofin.

Jedná se o rakve pro vaše domácí mazlíčky z houbového mycelia. Stojí za ním Vojtěch Vydržel, student Fakulty architektury. Inspirací mu byl nizozemský designér Bob Hendrix, který takové rakve vyrábí rovnou pro lidi. Ty umožňují rozklad těla desetkrát rychleji oproti standardnímu pohřbívání. Během tří až čtyř měsíců se rozloží rakev a za další dva až tři roky i tělo. Tyto rakve jsou vystlány mechem, který také přispívá k rychlejšímu rozkladu. Ten společně s myceliem a jeho rolí v půdním ekosystému navrací živiny do země tak, aby z nich šlo co nejlépe čerpat a ekosystém je mohl co nejlépe využívat podle jeho potřeby.

Vojtěch Vydržel se rozhodl specializovat na domácí zvířata. Rakve navrhuje v pěti velikostech, od těch nejmenších, určených pro křečky, morčata nebo drobné ptactvo až po XXL rakve, do kterých se vejdou i velká psí plemena. Zavřel se schválně vyvaroval klasického tvaru rakví, který známe, protože mu připadá morbidní. Inspirací se mu staly oblázky a vznikly tak schránky, ve kterých jsou zvířata umístěna v přirozenější spací poloze.

Na víku rakve je znak alfy a omegy, který odkazuje nejen ke koloběhu života, ale také symbolizuje navracení živin do ekosystému, což je funkce, kterou mají rakve plnit. Tělo zvířat je rozkládáno zhruba desetkrát rychleji. Je dobré zdůraznit, že se jedná o řešení opravdu jen pro chovatele domácích zvířat, protože od určité hmotnosti je povinné podle vyhlášky nechat odvážet kafilerní službou. Kromě rakve Vydržel navrhl z mycelia i urnu, do které lze uložit popel zesnulého mazlíčka

Jedná se bezpochyby o zajímavý nápad, což v úterý 13.6. ocenila také porota soutěže Reborn Design, kde Vydržel s tímto počinem vyhrál kategorii Experimentální design z mycelia a také získal cenu veřejnosti.

Projekt Mykofin sice cílí jen na chovatele domácích zvířat, ale i tak je to ale dobrý způsob, jak dostat celou problematiku do povědomí veřejnosti. Je zajímavé upozornit na nový způsob pohřbívání, jako například v Nizozemsku.

Zdroj: https://cc.cz/student-navrhl-rakve-pro-domaci-mazlicky-z-mycelia-ziskal-za-to-cenu-za-udrzitelny-design/ https://www.fa.cvut.cz/cs/galerie/atelierove-prace/57698-mykofin

+ There are no comments

Add yours