Je libo rybu z 3D tiskárny


Že se vám tento titulek zdá jako sci-fi? Pokud jste byli zvyklí pro ryby chodit do rybárny a příslušných oddělení v supermarketu, asi budete překvapeni, že nově si jí budete moci vyzvednout i u 3D tiskárny!

Celý tento velmi inovativní produkt má na svědomí izraelská společnost Steakholder Foods a společnost Umami Meats ze Singapuru. Výsledkem jejich spolupráce je první, v laboratoři vypěstovaná ryba. Ta má prý, jak informoval server Earth, stejnou chuť i texturu jako přírodní originál.

K výrobě byl použit speciální bioinkoust, který se obvykle používá při 3D tisku k vytváření umělých tkání. Společnost Umami Meats dodala rybí buňky, ze kterých byly v prostředí laboratoře vypěstovány rybí filety. Do budoucna by mělo být možné vytvořit různé druhy ryb.

Celý tento projekt má potenciál řešit obavy a problémy, které plynou z nadměrného rybolovu, který vyčerpává rybí populace. Hovězí a kuřecí maso už se takto v laboratoři vědci pokouší nahradit delší dobu, je to jeden ze způsobů, jak obejít ekologickou zátěž a řešení životních podmínek zvířat. Do vypěstování mořských plodů se ale pouští stále málo firem.

V současné době je cena takových produktů ještě velmi vysoká, ale společnosti udávají, že by se do budoucna měla postupně snižovat a celá výroba zefektivňovat. Otázkou zůstává, jestli by přece jen nebylo snazší začít u sebe a konzumaci živočišných produktů zkrátka výrazně omezit. Tyto „experimenty“ z laboratoře by mohly být jen příležitostným zpestřením jídelníčku.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/vedci-uspesne-vytvorili-prvni-3d-vytistenou-rybu-na-svete-vypestovanou-v-laboratori/

+ There are no comments

Add yours