V potravinových bankách bude více jídla díky mobilní aplikaci


Stejně jako je v poslední době velmi často mluvíme o plýtvání potravinami, tak je dobře bavit se i o potravinových bankách. Tyto dva pojmy spolu totiž velmi úzce souvisí a je to dobře!

Plýtvání s jídlem se totiž děje a týká se jak jednotlivců, domácností nebo třeba restaurací či velkoobchodních řetězců. Celé situaci ale výrazně pomohl zákon z roku 2016, který jim ukládá povinnost darovat neprodané zboží právě potravinovým bankám. A společnost Tesco šla ještě dál a přišla nyní s aplikací Foodiverse. Ta potravinovým bankám umožní mít přehled o tom, jaké přebytky jsou aktuálně k dispozici. Potravinové banky u nás ročně pomáhají stovkám tisíc lidí. Česká federace potravinových bank (ČFPB) uvádí, že v roce 2022 se do nich dostalo více než 11 tun potravin v hodnotě asi 680 milionů korun. Tyto potraviny pomohly prostřednictvím 1368 odběratelským organizacím více než 300 tisícům lidí.

Potravinové banky samozřejmě vše nespasí. Některé ovoce a zelenina jsou poškozené tak moc, že se bohužel přijmout nedají. V roce 2018 vznikla metodika, která toto upravuje a podle které je možné darovat ovoce a zeleninu až do míry dvaceti procent poškození. Klíčové je samozřejmě dodržet bezpečnost pro konzumaci lidmi. Zároveň ČFPB spolupracuje se spoustou organizací, které přinejhorším přijmou nevhodné potraviny a využijí je jako krmivo pro zvířata, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.

Ačkoliv řetězce musí potravinovým bankám potraviny věnovat ze zákona, mnozí z nich dělají ještě mnohem více. Albert daroval bankám nákladní automobily na přepravu, Penny Market poskytl prostory skladu pro potřeby logistického centra a společnost Tesco dokonce na jejich rozvoj poskytuje každoročně část svého rozpočtu. A tím to nekončí. Tesco také představilo aplikaci Foodiverse, díky které bude celý proces darování ještě jednodušší. Aplikace sdružuje všechny aktuální nabídky přebytků a zjednodušuje tak celý proces darování potravin na cestě od řetězce přes potravinovou banku až přímo k jednotlivým lidem. Díky tomu se zvýší objem darovaných přebytečných potravin. Je to do praxe převedený systém tzv. kaskádovitého darování, kdy se právě přebytek postupně nabídne všem dostupným příjemcům.

Podle generální ředitelky společnosti Tesco pro Českou republiku, Kataríny Navrátilové, se podíl zachráněného jídla postupně zvyšuje. V roce 2021 darovali 1443 tun potravin neziskovým organizacím, což je asi 3,4 milionu porcí jídla. Aplikace funguje tak, že jsou v ní nahrány veškeré informace a údaje o potravinách určených k darování a prostřednictvím tohoto systému jsou nabízeny nejbližší potravinové bance nebo organizaci. Ty pak tento „dar“ přímo prostřednictvím aplikace potvrdí a vyzvednou. Pokud se tak nestane, v dalším kroku ho nabídne dalším organizacím.

Celý systém je tak mnohem rychlejší a efektivnější. Všechny zapojené články jednoduše vidí, jaké přebytky jsou kde k dispozici a pokud mají zájem, mohou si je rychle vyzvednout. Aplikaci mohou využívat všechny řetězce, ale bohužel společnost Tesco nemá v aktuální době žádné informace o tom, že by jí někdo další využíval. Tak snad se to brzy změní!

Zdroj: https://cc.cz/loni-se-do-potravinovych-bank-dostalo-pres-11-tun-jidla-aplikace-foodiverse-chce-objem-jeste-zvysit/

+ There are no comments

Add yours