Snižme šestnáct kilo elektroodpadu, který připadá na každého z nás


Přijde vám to hodně? Bohužel je to realita. Na každého obyvatele naší země připadá až 15,7 kilogramů elektronického odpadu ročně. Něco s tím může udělat každý z nás.

 Základní složkou elektrického odpadu jsou mobilní telefony. V současné době je vlastní téměř 99 % Čechů. Navíc si telefony pořizujeme velmi často, průměrně jednou za tři roky. Denně se v České republice prodá neuvěřitelných 8 500 kusů. A vysloužilých telefonů se navíc nezbavujeme, obvykle nám zůstávají ležet v šuplíkách. Podle průzkumů společnosti REMOBIL takových nevyužívaných telefonů může být až dvanáct milionů.

Přitom existuje velmi snadné a udržitelné řešení a tím je recyklace. K té se ale bohužel většina lidí nedostane. Recyklaci přitom nabízí i samotní mobilní operátoři, málokdo jí ale využije. Martin Orgoník, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti v T-Mobile říká, že vinou je i nízká informovanost o problematice elektroodpadu, recyklaci, ekologické stopě výroby elektrozařízení i o tom, kde všude je možné vysloužilé zařízení odevzdat.  Přitom lze poměrně jednoduše zrecyklovat asi 90 % materiálu v našich mobilních zařízeních. Nejprve se vyjme baterie a následně, pokud telefon již nejde opravit či rozebrat na náhradní díly, se dále nakládá s plastem a kovy, které jsou také součástí mobilů.

Jedním z kroků, který by mohl produkci elektroodpadu snížit, je i zavedení jednotných nabíjecích konektorů, což chystá Evropská unie od roku 2024. Vyhozené nabíječky jsou totiž také nezanedbatelnou součástí množství elektroodpadu. V zemích Evropské unie je to dohromady asi jedenáct tisíc tun. Jednotné nabíječky navíc ušetří uživatelům i peníze.

Na závěr je ale třeba dodat, že tento problém se netýká jen mobilních telefonů. Patří sem i kalkulačky, navigace, routery nebo tiskárny. Recyklačním procesem ale projde jen zhruba 17 % z nich.

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/clanky/evropa-v-datech-kazdy-cech-rocne-vyprodukuje-temer-16-kilogramu-elektronickeho-odpadu/

+ There are no comments

Add yours