Ukliďme Česko i celý svět!


Pokud náhodou sháníte program na sobotu 25. března, máme pro vás takový tip. Tisíce dobrovolníků v tento den už po třicáté vyrazí uklidit svět kolem nás, aby byl ještě lepším místem k životu.

V posledních letech se každý rok úklidovým nadšencům podařilo uklidit tuny odpadu, který někdo poházel do přírody. Veronika Andrlová, koordinátorka celé akce, k tomu říká: „Úklidy samozřejmě nezbaví celou Českou republiku všech černých skládek a odpadků v přírodě. Prostřednictvím přímé akce však vytvoří silné pouto mezi přírodu a tisíci dobrovolníky, kteří se budou chovat více zodpovědně při nakládání s odpady.“ Smysl takové akce je tak do velké míry preventivní a samozřejmě nikomu nebrání podílet se na úklidu kdykoliv během roku.

Dobrovolnická akce Ukliďme svět probíhá na území naší země jako součást celosvětové kampaně Clean Up the World. Ta se zaměřuje na úklid nelegálních černých skládek a poházených odpadků. Tuzemskou variantu od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody. Organizace zahrnuje například vznik mapy úklidů, kde je možné se zapojit nebo rozesílání vybavení k úklidu, o které lze zažádat do 6. března.

Poslední roky se do této akce čím dál více zapojovaly i školy. Téma praktické ochrany přírody se tak mnohem snáze dostalo ke studentům a mladým lidem. Organizátoři říkají, že i letos budou za velké množství zúčastněných škol rádi. Zároveň připomínají, že není výjimkou, že se zapojují celé obce nebo městské části, kterým není lhostejné, jak to u nich vypadá.

Z úklidu si jako dobrovolník navíc nemusíte odnést jen dobrý pocit, ale třeba i vítězství ve fotografické soutěži. Kromě klasické kategorie „před“ a „po“, kdy se dokumentuje dané místo před začátkem úklidu a bezprostředně po něm, můžete dodat i originální „Fotografii z akce“, kde se fantazii rozhodně meze nekladou.

V uplynulých několika letech probíhala celá akce ještě ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko pod názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. V současné době obě akce fungují zase odděleně, Ukliďme Česko se uskuteční o týden později, první dubnovou aprílovou sobotu. Příležitostí k úklidu je tak o to více, přidáte se?

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/rozlucme-se-jednou-provzdy-se-smetim-v-ulicich-uklidme-malebne-cesko/ , https://uklidmesvet.cz/

+ There are no comments

Add yours