Nesnězené jídlo nyní povinně s sebou!


Asi se shodneme, že plýtvání jídlem je celosvětový problém. O to více paradoxní, když si uvědomíme, kolik lidí na naší planetě trpí hlady. Cesta k nějakému komplexnímu řešení asi potrvá ještě dlouho, pokud se jí podaří vůbec nalézt, nicméně je důležitý každý krůček, který někdo k omezení plýtvání podnikne.

Třeba takový, jaký zkouší aktuálně ve Španělsku. Tamní vláda nově schválila zákon, který se zaměřuje na plýtvání potravinami. Ten mimo jiné říká, že v restauracích vám nyní musí hostům nabízet možnost si odnést své nedojedené jídlo s sebou domů. Samozřejmě v recyklovatelném obalu. Nová legislativa slibuje také pobídky všem obchodníkům, kteří budou chtít přednostně prodávat zboží, kterému se blíží datum spotřeby nebo ovoce a zeleninu, které neodpovídají nárokům na vzhled a celkovou estetičnost.

Podle deníku The Times tento jižanský národ totiž ročně vyhodí kolem 1,2 tun potravin, což je necelých třicet kilogramů na osobu. Nový zákon by tak měl především toto množství snížit. A není to jediný krok, který Španělsko v tomto směru podniká. Od začátku roku by se například měly začít danit obaly na jedno použití. Zákazníky by to mělo motivovat k nošení vlastních, znovupoužitelných obalů na potraviny. Velké firmy jako například Carrefour svým zákazníkům slibují dokonce slevy u pultu s lahůdkami nebo uzeninami. Pokud totiž nakoupí do vlastního, přineseného obalu, získají slevu na daný produkt. Množství je samozřejmě nějak limitováno na každý nákup, ale je důležité si především uvědomit, že by se tak nemělo činit primárně kvůli slevě, ale kvůli zodpovědnosti každého z nás vůči planetě, na které žijeme.

Zdroj: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-spanelsku-maji-restaurace-povinne-nabizet-odnos-nesnedeneho-jidla-s-sebou

+ There are no comments

Add yours