K zálohování PET lahví se Češi staví kladně


A to je rozhodně dobrá zpráva! Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Iniciativu pro zálohování. Ta se zabývá především sdružováním velkých výrobců nápojů. Výsledky totiž ukazují, že Češi by zálohování PET lahví nebo plechovek přivítali.

Díky motivování lidí k vracení PET lahví by se tak mohlo výrazně ulevit životnímu prostředí. Plast by zbytečně nekončil ve směsném odpadu, ale správně by se recykloval. Pro takový krok je 74 procent Čechů, pro zálohování plechovek jen o čtyři procenta méně. Zároveň bylo zjištěno, že zavedení zálohování by nijak výrazně nezměnilo spotřebitelské chování. Sedm dotázaných lidí z deseti totiž uvedlo, že by PET lahve i plechovky nadále kupovali. Asi deset procent by je dokonce kupovalo více a zhruba stejné množství méně.

A jak takové zálohování plastových lahví a plechovek funguje? Je to trochu jiné než třeba vracení skleněných lahví. Vykupují se obdobně, prostřednictvím obchodníků nebo výkupních automatů, ale tím veškerá podoba končí. Skleněné lahve jsou po vymytí totiž opakovaně plnitelné a tím se právě od těch plastových liší. PET lahve a plechovky jsou jednorázové obaly, které se z výkupního místa převezou do recyklačního a třídícího centra k výrobě materiálu a vzniknou z nich nové nápojové obaly. Jde tedy tak především o to lidi motivovat a zaručit, že plastové lahve skončí tam, kde mají. Jak ale říkáme v úvodu, dobrou zprávou je, že Češi tuto skutečnost vítají.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/cesi-chteji-zalohovane-pet-lahve-jejich-zavedeni-podporuje-74-procent-z-nich/

+ There are no comments

Add yours