Řecko jako vzor v energetické soběstačnosti pro celý svět


Celá Evropa se aktuálně bojí nedostatku energií, nikoliv však Řecko. Této zemi se povedl historický moment, kdy pokryje veškerou poptávku po elektřině z obnovitelných zdrojů, což můžeme považovat za obrovský úspěch.

Energie sice dramaticky zdražují, nicméně tento jižanský národ se rozhodlo vydat svou vlastní cestou. Téměř na polovině řeckého energetického mixu, přesněji na 46 %, se totiž podílely do srpna letošního roku solární, větrné a vodní elektrárny. A na začátku října dokonce obnovitelné zdroje zvládly kompletně vyrábět elektřinu minimálně pět hodin. Vyprodukovaly přitom 3160 megawatthodin. Jak říká analytička z think-tanku Ember, Elisabeth Cremona, Řecku se povedla velká věc, která naznačuje, že obnovitelné zdroje elektřiny budou brzy dominovat. Je dobře, že země jako Řecko opouštějí fosilní paliva a přiklání se k levnějším obnovitelným zdrojům.

Stejně jako další země se i na Peloponéském poloostrově snaží zbavit energetické závislosti na Rusku. V roce 2030 chce být země na dvojnásobku podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Konkrétně na sedmdesáti procentech. Řecká vláda se proto rozhodla investovat kolem třiceti miliard euro z unijních zdrojů. V přepočtu na naše peníze se jedná o více než 700 miliard korun. Nezbývá nám nic jiného, než Řecku v této odvážné ambici fandit a můžeme doufat, že i naší zemi se podaří v budoucnu přijít na obdobně alternativní přístup.

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/recko-je-energeticky-sobestacne-staci-mu-obnovitelne-zdroje-elektriny/

+ There are no comments

Add yours