Zelený experiment v Amsterdamu


Poloprázdné popelnice, a přitom odpadky poházené všude kolem. To je bohužel klasický výjev z amsterdamských ulic v poslední době. Místním se to logicky nelíbí, a tak se rozhodli pro zajímavý experiment, který by měl takovému znečišťování teoreticky zabránit.

Rozhodli se, že v bezprostředním okolí košů vysází miniaturní zahrádečky. Celé místo tak prokoukne, a především se vizuálně zvelebí a přiměje snad potencionální provinilce si dobře rozmyslet, zda neudělat pár kroků navíc a neumístit odpadky tam kam opravdu patří, tedy dovnitř odpadkového koše.

Tento nápad samozřejmě nevznikl jen tak. Navazuje na dřívější myšlenku, kdy se po nizozemském hlavním městě v okolí odpadkových košů objevila umělá tráva. I to samo o sobě zafungovalo a počet odpadků, povalujících se mimo odpadkové koše, se snížil dokonce o polovinu! Město proto „přitvrdilo“ a kolem sedmnácti košů nechalo vysadit malé zahrádky. Nyní je na svědomí každého obyvatele i turisty, jak se k nakládání s odpadky postaví.

Jestli to zabere či nikoliv ukáže čas, nicméně jeden velký benefit to má už teď. Centrum Amsterdamu je nyní mnohem zelenější. Tak ještě méně těch odpadků…

Zdroj: https://pozitivni-zpravy.cz/kvetouci-experiment-zelen-u-kosu-ma-v-amsterdamu-pomoct-v-boji-s-odpadky/ 

+ There are no comments

Add yours