V Česku se rok od roku zvětšuje lesní plocha


Ačkoliv může mít člověk při projíždění naší zemí pocit, že lesy nenávratně mizí, opak je pravdou. Od roku 1989 se zalesněná plocha zvětšila o dvě procenta. Za devadesát let přibylo dokonce 288 tisíc hektarů. Dobrou zprávou je i to, že lesy se postupně stávají smíšenými.

Dvě procent se možná nezdají tolik, ale pokud se vypravíme do historie, tak zjistíme, že je to opravdu hodně. Na konci osmnáctého století totiž lesy zabíraly asi 1,97 milionu hektarů našeho území. V roce 2021 to už ale bylo 2,68 milionu. Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství k tomu dodává: „Plocha lesních pozemků v Česku trvale roste. Částečně je to způsobeno převisem výměry nově zalesněných – původně nelesních – pozemků nad výměrou pozemků, které se z různých důvodů z lesa odnímají.“

Dá se tak říci, že například les, který je pokácený kvůli výstavbě dálnic, je pořád v menšině oproti lesu, který například vznikl na původní zemědělské ploše. Navíc se neustále zpřesňují údaje v katastru nemovitostí, což má také vliv.

Lesnatost, tedy plocha lesních pozemků, je v České republice 34 procent. To je mírně pod evropským průměrem, nicméně v porovnání s ostatními státy na tom nejsme tak špatně. Řadí nás to na 11. místo v Evropě. Hůř je na tom Německo i Polsko, naopak lépe jsou na tom naši zbývající sousedé, tedy Slovensko a Rakousko, kde lesy dokonce zaujímají 46 procent území.

Zajímavé je, že tato čísla nijak nenarušuje už několik let trvající kůrovcová kalamita. Vykácené holiny se totiž i nadále počítají do plochy lesa a lesníci tato místa musí znovu zalesnit. Vysazují se navíc smíšené lesy, které mohou v budoucnu lépe odolávat jak kůrovci, tak třeba přírodním katastrofám. Lze tedy říct, že všechno zlé je pro něco dobré. Smíšené lesy jsou na našem území přirozené.

Doufejme tedy, že tento trend zvětšování lesních ploch bude i nadále pokračovat. Lesy totiž blahodárně působí nejen na naši psychiku, ale mají jednu velmi důležitou funkci. Pohlcují oxid uhličitý, který bohužel my lidé nadměrně vypouštíme do ovzduší.

Zdroj: https://cc.cz/plocha-lesu-v-cesku-se-rok-od-roku-zvetsuje-na-holinach-se-rekordne-zalesnuje-prevazuji-listnace/

1 comment

Add yours
  1. Doplnky24

    Na internete je veľa informácií o tejto téme, ale váš článok je naozaj zaujímavý. Od ostatných sa odlišuje svojím charakteristickým štýlom vyjadrovania – a dobre. Originalita je zahrnutá v cene 🙂

+ Leave a Comment