Mrakodrap, jak ho neznáte!


Ve městě Milwaukee v americkém státě Wisconsin vznikl mrakodrap s jedním prvenstvím. A překvapivě to není „nejvyšší“, jak jsme u mrakodrapů zvyklí. Tento mrakodrap je totiž prakticky celý ze dřeva!

Dům s názvem Ascent má 25 pater a měří 86,6 metrů. Není to tolik, ale to není zas tak důležité. Mrakodrapy, které vznikají všude po světě, a především pak ty na Arabském poloostrově, jsou synonymem pro energetickou i ekologickou zátěž, ale tento mrakodrap je jiný! Základová deska je samozřejmě z betonu, stejně jako schodišťové a výtahové šachty, zbytek je už jen dřevo, přesněji dřevěné CLT panely a lepené lamelové dřevo.

Jedná se o nejvyšší dřevostavbu svého druhu, přibližně o metr předběhla stávající Mjøstårnet v Norsku, která dosahuje 85,4 metru. Cílem tvůrců nicméně nebylo lámání rekordů, jak sami podotýkají, chtěli spíše vybudovat nejlepší možné prostředí pro rezidenty. Takové, které bude rychlejší na výstavbu, krásně vypadající a především udržitelnější. Dřevo je navíc v interiéru přiznané a působí to velmi designově a v souladu s přírodou.

Šest podlaží je obsazeno obchody a službami, nechybí ani parkoviště a prostorné lobby. Zbylých devatenáct podlaží zabírají byty, které jsou díky prosklené fasádě prosvětlené a nabízí překrásné výhledy do okolí. Sedmé podlaží nabízí bazén a fitness centrum. Střešní prostor je tvořen terasou, ke které přiléhá i bar, kuchyň s grilem a konferenční místnost. Na samotné terase je i venkovní kino.

Využití dřeva totiž výstavbu urychlilo až o dvacet pět procent, než kdyby se developerské společnosti rozhodli využít standardní materiály. Stavba byla zahájena v roce 2020 a od letošního července tam již bydlí první obyvatelé.

Zdroje:

https://cc.cz/milwaukee-se-pysni-nejvyssim-mrakodrapem-ze-dreva-ma-temer-90-metru-a-ukryva-luxusni-byty/

+ There are no comments

Add yours