Sněmovna říká plastům ne!


Sněmovnou prošel nový zákon, který by mohl výrazně pomoci naší planetě. Je to velký a pro někoho možná nečekaný krok, ale pokud chceme naši planetu zachovat i pro budoucí generace, je to krok nevyhnutelný. V souladu s předpisy Evropské unie bude v Česku zakázána výroba a prodej jednorázových plastových příborů, brček či talířů. Zákon ještě nyní musí projít Senátem. A nejedná se jen o plastové nádobí.

Novela zákona se vztahuje i na vatové tyčinky, výrobky z oxoplastu či tyčky sloužící k uchycení balónků. Zároveň budou muset všechny nápojové lahve být do roku 2030 vyrobeny až ze třiceti procent z recyklátu. Ministerstvo životního prostředí říká, že by tak mohlo ročně dojít ke snížení spotřeby zmíněných plastových výrobků až o 1,77 miliardy. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková k tomu říká, že díky tomuto zákonu se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme uspořit ročně miliony kusů plastových výrobků.

Dobrou zprávou také je, že k většině zakázaných výrobků existuje už i řada opakovaně použitelných alternativ. Výrobci budou také povinní uživatele informovat o tom, jak se určitých produktů jako jsou hygienické vložky, tampony, vlhčené ubrousky nebo třeba tabákové filtry po jejich použití zbavit.

Navíc bude zákon posilovat takzvanou rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Například takoví výrobci cigaret se nyní budou muset podílet i na nákladech za úklid cigaretových nedopalků, a i jiného plastového odpadu v obcích.

Zdroje:

https://pozitivni-zpravy.cz/plast-v-cesku-konci-snemovna-schvalila-uzitecnou-novel

+ There are no comments

Add yours