Létat skoro bez emisí? Ano, jen ne letadlem


Španělský dopravce Air Nostrum se kvůli udržitelnosti rozhodl své cestující převážet v obrovských vzducholodích, které by během letu měly tvořit až o 90 % méně emisí než klasická letadla.

Hrabě Zeppelin by měl jistě radost. Jedna z největších evropských regionálních aerolinek se totiž rozhodla v budoucnu využívat deseti speciálních strojů, které v sobě snoubí základ vzducholodě a některé prvky převzaté z letadel. Vzducholodě Airlander jsou nadnášeny héliem a poháněny elektřinou. Vejde se do nich zhruba stovka cestujících a a mohou uletět vzdálenost až čtyři sta kilometrů. Jejich maximální rychlost je ale pouhých 129 kilometrů v hodině. Ekologické létání bez emisí je tedy bohužel vykoupeno minimálně tímto šnečím tempem.

Cena jednoho takového stroje se blíží až k jedné miliardě korun. Britský výrobce Hybrid Air Vehicle však tvrdí, že deset těchto strojů by mělo snížit emise aerolinek téměř o devadesát procent. Nyní bude vzducholoď obstarávat lety v rámci Španělska, ale výrobce se netají tím, že by neměly být problém i trasy jako Liverpool – Belfast, Seattle – Vancouver nebo Oslo – Stockholm. Další nespornou výhodou také je, že vzducholoď nepotřebuje ke svému vzletu ani k přistání letištní dráhu, protože oboje umí z jednoho místa.

Velkou výhodou je i zázemí pro pasažéry. Vzducholoď je mnohem prostornější než klasická letadla. Lze také mnohem lépe pracovat se sedadly, není problém například sedět naproti sobě. Podle Hybrid Air Vehicle jsou jejich stroje velkou šancí pro Evropu, jak dostát dekarbonizačním závazkům.

Zdroje:

https://www.archspace.cz/spanelska-aerolinka-presedla-kvuli-udrzitelnosti-na-vzducholode

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/hybridni-vzducholod-airlander-10-spanelske-aerolinky-objednavka.A220616_165910_eko-zahranicni_rie

https://cc.cz/budoucnost-letani-je-nafukovaci-nad-spanelskem-zacne-letat-deset-obrich-hybridnich-vzducholod

+ There are no comments

Add yours