I operace může být uhlíkově neutrální!


Asi se shodneme, že nemocnice nejsou zrovna chrámy ekologie. Všechny jednorázové pomůcky a nástroje, velké množství odpadu nebo spotřeba energie velmi přispívají k tvorbě skleníkových plynů. Vzhledem k tomu ale, že se jedná o zdravotnická zařízení, bez kterých se neobejdeme, bylo zvykem trochu přivírat oči. Nicméně vedení Nadačního fondu NHS univerzitních nemocnic v Birminghamu (UHB) se rozhodlo toto změnit. V britské nemocnici Solihull byla provedena první uhlíkově neutrální operaci na světě.

A dokázali, že to jde. V první řadě šlo samozřejmě o zdraví a komfort operovaného, v tomto případě pacienta s rakovinou střev. Všichni lékaři ale během operace využili znovu použitelné oblečení, čepice i závěsy. Všechen použitý papír i materiály po operaci zrecyklovali a navíc se jim v únosné míře samozřejmě podařilo minimalizovat topení a osvětlení během operace. Anestetika byla podávána nitrožilně a omezil se tak únik skleníkových plynů při běžné inhalační anestezii. A všichni lékaři se navíc dostavili do nemocnice na kole nebo pěšky, takže opravdu nic nebylo ponecháno náhodě.

Oproti běžným operacím se jim tak podařilo snížit uhlíkovou stopu o osmdesát procent. Aby byla neutralita stoprocentní, zbylých dvacet nemocnice stáhla na nulu díky výsadbě nových stromů. Jak řekl vedoucí inovace na UHB Tim Jones, snad toto byla první operace z mnoha, neboť uhlíková stopa UHB je opravdu veliká. Ale provedená operace je důkazem, že lze snížit i při zachování kvalitní péče, která je pacientům poskytována.

Zdroje:

https://www.euronews.com/green/2022/05/26/these-surgeons-have-performed-the-first-net-zero-cancer-operation

https://pozitivni-zpravy.cz/prvni-uhlikove-neutralni-operaci-na-svete-provedli-lekari-v-britanii-jak-se-jim-to-podaril

+ There are no comments

Add yours