Praha bude minimálně rok testovat autobus na vodík


Vodíkový autobus bude nasazen na linku číslo 170, která vede z Jižního Města na Barrandov a test bude trvat jeden rok s možností prodloužení o dalších 24 měsíců. Cílem tohoto testu je jednak prověřit provozní a technické parametry vozidla a jednak také zjistit, jestli poměrně vysoká cena za tuto technologii bude stát za tichý a bezemisní provoz.

„Chci, aby DPP byl vlajkovou lodí mezi dopravními podniky v České republice a nastavoval laťku v kvalitě služeb i využívání moderních technologií. Vodík je rozhodně jedou z cest, kterými se do budoucna můžeme vydat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP, Adam Scheinherr.

Využívání alternativních pohonů je pro DPP důležité, přičemž nejblíže má podnik k elektrifikaci. Náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček již dříve uvedl, že do roku 2030 by mělo být alespoň 75 procent vozového parku autobusů nahrazeno bezemisními elektrobusy, bateriovými trolejbusy a nízkoemisními autobusy.

Vodíkové autobusy nejsou ve světě nic nového. V běžném provozu je najdeme například v Japonsku či v Portugalsku. Z hlediska logistiky je totiž vodík pro autobusovou dopravu velice vhodné řešení. Autobusy se v městech pohybují stále na totožných trasách, takže mohou tankovat na jednom místě. Již v druhém čtvrtletí by tak na Barrandově měla být otevřena čerpací stanice na vodík.

Oproti elektrickým autobusům mají ty vodíkové výhodu v tom, že se rychleji tankují a mají větší dojezd. Nevýhodou jsou pak ale vyšší provozní náklady. Pokud vodík srovnáme s naftou, tak jeden kilometr vodíkového autobusu vyjde asi na 30 korun, přičemž náklady naftového vozu na kilometr jsou na desetikoruně.

Zdroje:

https://cc.cz/verejna-jizda-na-vodik-praha-otestuje-autobus-na-alternativni-pohon-zkouset-ho-bude-minimalne-rok/

https://www.metro.cz/v-druhem-ctvrtleti-bude-barrandovska-cerpaci-stanice-na-vodik-hotova-rika-sef-automobilky-gs8-/praha.aspx?c=A220306_172129_metro-praha_hala

https://fdrive.cz/clanky/praha-zacne-testovat-vodikovy-mestsky-autobus-jeste-letos-8579

+ There are no comments

Add yours