Každá kapka oleje se počítá. Jak předcházet velké spotřebě oleje a jak ho šetrně zlikvidovat?


Bez oleje se v kuchyni obejde jen málokdo. Ať už na něm smažíme nebo fritujemem musíme se dříve či později vypořádat s otázkou, co s použitým olejem dělat. To je ovšem poněkud zapeklité. Většina lidí bohužel olej ze smažení vylije po použití do odpadu při umývání nádobí. Co se ale stane, pokud se tak stane? Jednoduše – zanáší potrubí a kanalizace. Olej má totiž ve zvyku se zachycovat a nabalovat na sebe další. A přesně takto pak vznikají “olejové krápníky”, které je poté potřeba z kanalizace pracně odstraňovat. Naštěstí existuje pár věcí, jak těmto “olejnatým krápníkům” předcházet. Jde především o vědomé omezení spotřeby oleje.

Vařte s rozvahou

Olej na vaření přebírá chuť toho, co se na něm vařilo, proto se snažte vařit podobné s podobným. Přemýšlejte také o pořadí, v jakém potraviny smažíte. Věci obalené v těstíčku nebo trojobalu mají tendenci zanechávat spoustu zbytků, zatímco zelenina je mnohem čistší. Vařte tedy v pořadí od nejčistšího k “nejšpinavějšímu”. Pokud smažíte maso, tuk se během smažení vyškvaří a smísí s olejem, což může zkrátit jeho životnost.

Používejte méně oleje

Když nějaký recept obsahuje smažení, zkuste použít mnohem méně oleje, než vyžaduje. Fritování ve fritéze je sice jednoduché, ale značně neekologické a neekonomické. Je tedy dobré se zamyslet, zda je fritéza skutečně v naší domácnosti potřeba. Náhradou za běžnou fritézu ale může být ta horkovzdušná, ve které většinu věcí ofritujete jen s kapkou oleje. K tomu všemu bude výsledný pokrm o mnoho zdravější.

Recyklace před recyklací

Již použitý olej můžete využít znovu. Olej zchlaďte, přeceďte přes plátno, abyste se zbavili kousků jídla, a uložte do skleněné nádoby (nebo do původní nádoby) v tmavé skříni. Počet opakování použití kuchyňského oleje není omezen, ale měli byste sledovat známky degradace, jako je kalný vzhled, pěna nebo nepříjemný zápach. Rychlost jeho degradace tedy záleží i na tom, jaké potraviny v něm smažíte.

Kam s ním?

I přesto, že děláte vše proto, abyste spotřebu oleje omezili, přijde jednoho dne okamžik, kdy bude potřeba znečištěný kuchyňský olej dostat pryč z domácnosti. Jak na to?

Nejjednodušším způsobem je znečištěný olej sbírat do PET lahve (jakékoliv velikosti) a tu, jakmile se naplní, vyhodit do kontejneru určenou pro použitý olej. Příslušný kontejner lze snadno najít na speciální mapě iniciativy tridimolej.cz. Na kontejnery můžete ale natrefit i v okolí vašeho bydliště – poznáte je tak, že mají oranžové víko s průřezem pro vhození lahve.

Druhým řešením je odevzdat plné PET lahve s olejem v jakémkoli sběrném dvoře Pražských služeb. Větší množství vysbíraného oleje se poté odevzdá specializovaným firmám, které olej ekologicky zpracují.  Mějte také na paměti, že menší množství oleje, které už nejde přelít do sběrné nádoby, je vhodné vytřít papírovým ubrouskem a vyhodit do směsného odpadu – je to lepší varianta, než přebytečný olej spláchnout do odpadu.

+ There are no comments

Add yours