U Velkého bariérového útesu se objevil tenisový kurt z plastového odpadu. Adidas tím upozorňuje na znečištění planety


Hrát tenis uprostřed oceánu? Proč ne! Nedaleko Velkého bariérového útesu se objevil plovoucí tenisový kurt, který propojuje ekologii, módu i svět reklamy. Společnost Adidas a organizace Parley for the Oceans se rozhodly postavit u Austrálie tenisový kurt vyrobený z plastového odpadu. Inovativní řešení – třeba zrovna v podobě neobvyklého kurtu z použitých plastů – mohou někdy nabídnout cestu, kterou se svět může ubírat.

Cyrill Gutsch, zakladatel Parley for the Oceans, k tomu uvádí: „Potřebujeme momenty, kdy vystrčíme hlavu ze své bubliny a získáme všeobecnou pozornost. To nám pomůže vrátit se k misi, kterou máme naprogramovanou hluboko v našich genech, a to je naše vlastní přežití. Musíme skončit s destrukcí oceánů, protože je potřebujeme k životu na této modré planetě.“

A tak se propojily ekologie, sport a móda. A také sázka na atraktivitu lokality i mezinárodně sledované sportovní akce, jakou je bezesporu prestižní tenisové Australian Open. Na bílém hřišti na vodě se navíc vyjímala nová kolekce oblečení Adidasu, taktéž vyrobená z recyklovaných plastů. „Rozhodli jsme se naši kolekci uvést v chráněné oblasti Queensland Marine Park, abychom zvýšili povědomí a podpořili diskuzi o tom, jak s plastovým odpadem skoncovat a jak chránit Velký bariérový útes,“ uvedl zástupce Adidasu . Firma navíc slibuje, že tam, kde to půjde, hodlá nahrazovat polyester recyklovanými materiály.

Aby byla pověst ekologické akce zcela dokonána, hrálo se s míčky, které se v minulosti zatoulaly do vody. Až skončí Australian Open, kurt se promění ve sportovní hřiště pro školáky v nedalekém Townsville. „Nikdo nemůže zachránit oceán sám. Každý z nás může hrát v tomto procesu svou roli. Je na kreativních společnostech, aby přetvořily vadné materiály, produkty a byznys modely. Zákazník zase může zvýšit svůj zájem o změnu,“ uvedl za Parley for the Oceans Cyrill Gutsch.

Podle Organizace spojených národů se každý rok dostane do oceánů víc než osm milionů tun plastů, který ročně zabije až milion mořských ptáků, sto tisíc mořských savců, nespočet ryb i mořských želv. Dá se tak zcela jistě očekávat, že se na projekty spojené s ochranou přírody zaměří stále více firem.

+ There are no comments

Add yours