Je možné, že se příroda učí bojovat s plasty? Nová studie tvrdí, že ano


Počet mikrobiálních enzymů, které mají schopnost rozkládat plasty, roste v závislosti na současné úrovni znečištění životního prostředí. Tento závěr vyplývá z nové studie vytvořené týmem z Chalmersovy univerzity ve Švédsku. Vědci se k tomuto objevu dopracovali na základě vzorků environmentální DNA pocházejících z celého světa.

Během 70 let vzrostla masová výroba plastů z přibližně 2 milionů tun ročně až na současných 380 milionů. Tento časový úsek umožnil různým druhům mikrobů přítomným v životním prostředí dostatek evolučního času, aby se na plasty naučily reagovat. Již v minulosti tak vzniklo mnoho studií o tom, že zde existují určité enzymy, které mají schopnost plasty rozkládat.

V nové studii pak vědci analyzovali vzorky DNA z přírody pocházející ze stovek míst po celém světě. Použitím počítačového modelování následně hledali mikrobiální enzymy s potenciálem rozkládat plasty, které porovnávali s oficiálnímu čísly o znečištění plastovým odpadem v daných lokalitách.

 „Máme několik důkazů, které podporují tezi, že potenciál mikrobů degradovat plasty jde ruku v ruce s tím, jak moc je životní prostředí plasty zamořeno. To je významná ukázka toho, že životní prostředí reaguje na tlak, který na něj vyvíjíme,“ řekl biolog Aleksej Zelezniak z Chalmersovy univerzity. 

Závěr studie je tedy takový, že stejně jako roste množství plastového odpadu, roste i počet mikrobů, kteří produkují enzymy schopné plasty rozkládat. Vzorky s největší koncentrací enzymů požírajících mikroplasty pocházely z nejvíce znečištěných míst, jako je například Středozemní moře nebo Tichý oceán. Nejvíc těchto enzymů bylo v hloubkách, kde se plasty hromadí.

„Dalším krokem by bylo otestovat nejslibnější kandidáty na enzymy v laboratoři a podrobně prozkoumat jejich vlastnosti a rychlost degradace plastů, které mohou dosáhnout. Odtud by bylo možné vytvořit mikrobiální komunity s cílenými degradačními funkcemi pro konkrétní typy polymerů,“ vysvětluje Aleksej Železniak.

Zdroje:

https://www.eurekalert.org/news-releases/937809

https://cc.cz/mikrobi-se-prizpusobuji-lidske-cinnosti-a-uci-se-rozkladat-plasty-v-budoucnu-by-se-mohli-vyuzivat-cilene/

+ There are no comments

Add yours