Objevte kouzlo slow turismu


Už jste někdy slyšeli o slow turismu neboli pomalém cestování? Jedná se o jeden z nových trendů v oblasti cestovního ruchu, jehož popularita v posledních letech prudce roste. A není se čemu divit. 

Definic pomalého cestování existuje více, nejčastěji se ale objevuje tato: Jedná se o udržitelný přístup k cestování, který klade velký důraz na spojení s místními lidmi, kulturami a jídlem. Většinou se jedná o cestování na delší dobu pomalým tempem, které turistům umožňuje hlubší a autentičtější kulturní zážitky.

Jedná se o protiklad k masovému turismu a vychází z toho, že mnoho lidí už nechce jezdit na hromadné zájezdy s nabitým programem plným prohlídek klasických památek, u nichž se přetlačují s davem ostatních turistů. Dnešní trend je takový, že lidé chtějí stále více cestovat po vlastní ose, což jim dává mnohem větší volnost.

Slow travelling má velice blízko k hnutí Slow food, které v 80. letech 20. století založil Carlo Petrini společně se skupinou aktivistů. Ti tak reagovali na otevření pobočky McDonald‘s v blízkosti Španělských schodů v Římě. Jejich záměrem bylo chránit místní tradice, gastronomii a pomalé životní tempo.

Pomalé cestování je čím dál více populárnější i díky současnému rostoucímu důrazu na udržitelnost a seberozvoj. K pomalému cestování totiž nutně nepotřebujete používat letadla, čímž snižujete svou uhlíkovou stopu. Mnohem vhodnější je cestování vlakem, autobusem či autem. Součástí tohoto druhu cestování je rovněž nocování u místních lidí, například přes službu Airbnb, nakupování na trzích a stravování v místních restauracích, čímž podporujete místní komunitu. Ta vám na oplátku dá autentický zážitek a nabídne pohled do jejich skutečného života.

Jaké jsou tedy hlavní zásady pomalého cestování?

  • zvolnit tempo s cílem hlubšího spojení s daným místem
  • upřednostňovat kvalitu nad kvantitou
  • maximálně využívat lokální podniky
  • poznávat místní obyvatele
  • minimalizovat uhlíkovou stopu
  • učit se novým věcem

+ There are no comments

Add yours