V Indonésii vzniklo muzeum z plastů, které upozorňuje na krizi v oceánech


Indonéští ochránci životního prostředí se rozhodli promítnout krizi s plastovým odpadem do uměleckého díla. Ve městě Gresik v provincii Východní Jáva tak vzniklo „Plastové muzeum“, které je vytvořeno z 10 000 kusů plastového odpadu nasbíraných na plážích a v řekách.

Indonésie je po Číně druhým největším znečišťovatelem oceánů. Tato země má jedny z biologicky nejrozmanitějších a nejdůležitějcích systémů korálových útesů na světě, v nichž bohužel každoročně skončí více než 600 tisíc tun plastů. Problém s plasty je v zemi tak obrobský, že odpad již neznečišťuje pouze oceán, ale i řeky.

Muzeum z plastů má za cíl upozornit na vážnost tohoto problému a vyvinout tlak na místní vládu, aby se k problému postavila čelem a našla řešení, jak v zemi omezit jednorázové plasty. V roce 2020 sice vláda zakázala jednorázové plasty v obchodech, ale na místních tržíštích, kde nakupuje většina lidí, toto nařízení moc neplatí.

Díky sociálním sítím se však muzeum dostává velké pozornosti. Exponát se totiž stal velice oblíbených místem pro selfie fotky, které oblétají celý svět. V centru muzea se pak tyčí socha Dewi Sri, což je bohyně prosperity, kterou místní lidí hojně uctívají. Její sukni tvoří vyhozené obaly od potravin a nápojů.

„Chtěli jsme lidem předat informaci, aby přestali používat jednorázové plasty. Je velmi těžké tyto plasty recyklovat. Měli bychom přestat používat jednorázové plasty, protože znečišťují oceány, které jsou naším zdrojem potravy,“  řekl zakladatel muzea Prigi Arisandi.

Zdroje: 

https://chinadialogueocean.net/17615-indonesias-plastic-waste-emergency/

https://www.washingtonpost.com/world/2021/10/06/indonesia-plastic-waste-museum/?utm_campaign=wp_main&utm_source=twitter&utm_medium=social

https://goodwordnews.com/indonesian-museum-made-from-plastic-bottles-bags-shine-light-on-maritime-crisis/

+ There are no comments

Add yours