Pozor na nutrie!


Pokud se rádi procházíte po pražských náplavkách, určitě už jste na ně také narazili. Nutrie jsou středně velcí živočichové, na první pohled něco mezi potkanem a bobrem a pochází z Jižní Ameriky. Původně byli vyšlechtěni a chováni především na maso a kožešinu. Z chovů se jim ale dařilo unikat, adaptovali se na zdejší podmínky a v současné době jsou u nás nutrie zařazeny na seznam invazivních druhů. Díky poměrně mírným zimám, ideálnímu prostředí a neustálému příjmu potravy se nyní nutrie v Praze cítí jako doma.

V okolí Vltavy, ale také Rokytky či Botiče jsou vidět čím dál častěji lidé, kteří skupinu nutrií krmí. Roztomilý chlupatý tvor se ale snadno může stát agresivní a navíc je mnohdy přenašečem velkého množství chorob, jako například leptospiróza či salmonela. Navíc ničí břehy a vodní rostliny. Hlavní město Praha se snaží počty nutrií regulovat za pomoci mysliveckých sdružení, nicméně apeluje na všechny občany, aby nutrie ničím nekrmili. Dopomoci k tomu mají i informační tabulky umístěné na exponovaných místech.

Problém s krmením zvířat se ovšem netýká jen nutrií, dlouhodobý problém je například i krmení vodních ptáků pečivem, které je ale pro jejich zažívací trakt zcela nevhodné. Mnohem lépe jim udělají vybrané druhy zeleniny a obilovin. Dobře míněné krmení tedy jak u ptactva, tak i nutrií, přináší ve výsledku více škody než užitku.

+ There are no comments

Add yours