V únoru nepijeme alkohol, v červenci žijeme bez plastů


Suchý únor známe všichni, ale slyšeli jste už o Plastic Free July, tedy červenci bez plastů? Jak už sám název vypovídá, podstata akce spočívá v omezení používání plastů v průběhu měsíce července.

Doba plastová

Plasty jsou se životem lidí úzce spjaty od svého vynalezení, a tak si dnes mnozí z nás nedokážou představit, že by se bez nich obešli. Nákupy nosíme v plastových taškách, žízeň zaháníme pitím z plastové lahve, ovoce a zeleninu kupujeme v plastových obalech, při návštěvě stánků s občerstvením používáme plastové nádobí. Když se ovšem poohlédneme do minulosti, většinu výše zmíněných situací jsme dokázali řešit bez přítomnosti umělé hmoty. Plastové výrobky přinesly něco nového, lákavého a ušetřily mnoho rozbitých střepů (viz známá scéna se skleničkami z kultovního filmu Pelíšky). Je naprosto jasné, proč jsme si výrobky z plastu tak oblíbili.

Žlutý kontejner není spása

Často se mylně domníváme, že po vyhození do žlutého kontejneru najdou plasty nové, ne-li užitečnější uplatnění. Kéž by tomu tak bylo. Plasty dokážeme recyklovat jen částečně, v současné době najdete na trhu například oblečení z recyklovaných plastů, v odlehlých částech planety staví z plastových lahví třeba domy. Plasty, které již recyklovat nedokážeme, končí ve spalovnách. Při třídění plastů nás může potěšit alespoň pocit, že zrovna ten náš odpad najde využití.

Řešení záplavy plastů

Jak vyplavat z moře plastů? Začít můžete jednoduše. Představte si, že plánujete vyrazit na farmářské trhy. Počítáte s nákupem a možným zakoupením nějakého občerstvení. Není nic jednoduššího než si s sebou rovnou vzít plátěnou tašku na ovoce a zeleninu, případně i příbor a kovové brčko (toto kombo dnes snadno seženete i v cestovních sadách). Nejenže nakoupíte lokální produkty, ale zároveň nevytvoříte jediný plastový odpad. A to zní skvěle, nemyslíte?

Jde to i jinak!

Na problematiku jednorázového odpadu jsme upozorňovali ve své loňské kampani „Jde to jinak“. V pětici spotech jsme ukazovali, že i malá změna v našem spotřebitelském chování může mít v celkovém měřítku velký efekt. Fakt, že to skutečně jde i jinak, potvrzujeme na našich akcích, na kterých nevyužíváme jednorázové plastové obaly.                                    

„Stejně tak budou muset pořadatelé akcí vyměnit plastové nádobí za keramické, sklo či klasické příbory nebo například balené smetánky do kávy za rozlévané mléko, jednotlivě balené cukry za cukřenky. Tento přístup je součástí snahy hlavního města směřujícího k omezení produkce odpadu a dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050,“ říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Tak co, zapojíte se?

+ There are no comments

Add yours