Španělské město Sevilla vytváří elektřinu ze spadlých pomerančů


Sevilla je kromě památek, flamenca a býčích zápasů známá také díky svým pomerančům. V tomto typickém andaluském městě se totiž nechází bezmála 50 tisíc pomerančovníků. Na stromech vypadají pomeranče krásně, ale jakmile spadnou, jsou obyvatelům značně na obtíž. Přezrálé pomeranče totiž končí na chodnících nebo silnicích, kde je následně rozjíždění auta. Spadané ovoce je také velkou lahůdkou pro nepříjemný hmyz. Město tak musí zaměstnávat zhruba 200 lidí, kteří spadlé citrusy pravidelně sbírají. Díky novému projektu by teď ale toto nechtěné ovoce mohlo najít další využití, a to k výrobě elektrické energie.

S tímto netradičním nápadem přišla městská vodárenská společnost Emesesa, která vyrobenou energii plánuje použít k čištění odpadních vod. V první fázi chce společnost využít až 35 tun ovoce. Sesbírané pomeranče se odvezou do již funkčního zařízení, v němž se vyrábí elektřina z různých organických zdrojů.

Ve finále se jedná o velice jednoduchý proces. V tomto zařízení se pomeranče nechají kvasit, při čemž vzniká metan. Ten se následně zachytí a dále se využívá k pohonu generátorů vyrábějícího elektřinu. Zbylé části pomeranče, jako je kůže či pecky, se pak používají k výrobě organických hnojiv pro zemědělskou půdu a zahrady. Je to tedy ekologicky řízený proces, který uzavírá oběhové hospodářství městského odpadu.

„Šťáva je fruktóza tvořená krátkými uhlíkovými řetězci, přičemž energetický výkon těchto uhlíkových řetězců je během fermentačního procesu velmi vysoký,” popisuje výrobu Benigno López, který řídí městské oddělení pro životní prostředí.

Výsledky pilotního testu ukazují, že jedna tuna pomerančů může vyprodukovat až 50 kilowatthodin, což je dostatek energie na denní chod pěti domácností. Pokud by se tedy tímto způsobem povedlo zpracovat veškeré sevillské pomeranče, vznikla by energie schopná napájet až 73 tisíc domácností.

“Pomeranče jsou pro město problém a z odpadu nyní dostáváme přidanou hodnotu. Doufáme, že brzy budeme schopni recyklovat všechny pomeranče ve městě,“ říká López. K dosažení tohoto cíle by město muselo do programu investovat zhruba 250 tisíc eur, což je téměř 6,5 milionu korun. V rámci pilotního projetku se vyrobená energie využije k napájení městské čističky vody. Na stole jsou ale i další možnosti využití, jako například k pohonu městské dopravy. 

„Společnost Emasesa je v otázce udržitelnosti a boje proti změně klimatu vzorem celému Španělsku. Tato iniciativa nám pomůže dosáhnout našich cílů v oblasti snižování emisí, energetické soběstačnosti a oběhového hospodářství,“ řekl Juan Espadas Cejas, starosta Sevilly, na tiskové konferenci při zahájení projektu.

Zdroje:

https://newseu.cgtn.com/news/2021-03-22/Seville-s-famous-oranges-used-to-produce-green-electricity-YOHp6NCqNq/index.html

https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/23/how-seville-is-turning-leftover-oranges-into-electricity

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sevilla-spanelsko-pomerance-elektrina-vyroba-metan.A210224_084523_eko-zahranicni_vebe

https://www.czechcrunch.cz/2021/02/elektricka-stava-z-te-pomerancove-sevilla-originalne-resi-co-delat-s-prebytecnymi-citrusy/

+ There are no comments

Add yours