Vyřazené věci v rámci jarního úklidu nevyhazujte. Dejte jim v dubnu druhou šanci a vyhrajte hodnotné ceny


Staré nádobí po babičce, skříň, o kterou neustále zakopáváme či stará televize, kterou přesouváme z garáže do sklepa s tím, že jednou by se ještě mohla hodit. Jak v rámci jarního úklidu naložit s věcmi, které nám překáží, ale je nám líto je vyhodit? S řešením přichází portál Nevyhazujto, který v rámci své kampaně Ukliď si a Nevyhazujto vyzývá k nové podobě jarního úklidu. Nevyhazujte, ale darujte. Kromě dobrého pocitu a místa navíc se také můžete zapojit do soutěže a vyhrát například 1000 Kč do e-shopu Econea. 

Jak na letošní jarní úklid? 

Jarní úklid dělá každý po svém. Základem bývá vytřídění a případně vyřazení přebytečných věcí. V průzkumu o úklidu se 61 % dotazovaných přiznalo, že se jim doma hromadí nepotřebné věci a rádi by s tím něco dělali. Často to ale dopadá tak, že staré věci, které nám překážejí v domácnostech, sklepích a garážích, jenom otřeme od ročního nánosu prachu, řekneme si, že by se ještě jednou mohly hodit a necháme je na svém místě. Když už je někdo dost razantní, tak věc vezme a vyhodí ji. Může to ale vypadat i jinak.

Letos portál Nevyhazujto.cz nabádá k tomu, aby lidé provedli jarní úklid opravdu důsledně a zbavili se svých přebytečných věcí. Zároveň je ovšem nevyhazovali, ale dali jim druhou šanci skrze portál Nevyhazujto.cz. Portál zároveň vyhlásil soutěž, kde své nejaktivnější uživatele odmění dárky od partnerů akce.

K tomu, aby se člověk zapojil do soutěže, stačí nahrát během měsíce dubna alespoň 5 věcí na portál Nevyhazujto.cz. Na 100 nejaktivnějších uživatelů měsíce dubna pak čekají věcné ceny od partnerů soutěže, jako například poukazy do e-shopu Econea. Více informací k soutěži zde: https://www.nevyhazujto.cz/about-us/uklidsi.

Ředitel portálu Matouš Pinkava k úklidu formou darování uvádí: “Darovat věci, které již sám nevyužívám, je pro mě skvělé spojení minimalismu a zero-waste se značným sociálním přesahem. Dobrý pocit z toho, že jsem dal věcem druhou šanci mnohonásobně převáží těch pár minut focení věcí a jejich vkládání na portál.”

Pokud nechcete věci fotit a domlouvat se se zájemci na předávce, ale rádi byste jim i tak dali druhou šanci, máte možnost je odvést do jednoho ze tří pražských sběrných dvorů vybavených ReUse poitny. Zde danou věc přijmou vyfotí a nabídnou skrze portál Nevyhazujto.cz vybraným neziskovým organizacím a sociálním podnikům. Tyto ReUse pointy se vyskytují na sběrných dvorech Pod Šancemi, Zakrytá a ve sběrném dvoře v Horních Počernicích.

Proč věci neodkládat ke kontejnerům na tříděný odpad?

Za odkládáním věcí ke kontejnerům je většinou kromě snahy ušetřit čas i dobrý úmysl. Je však zapotřebí mít na paměti, že na věci odložené ke kontejnerům působí povětrnostní podmínky a ze zachovalého předmětu je po dešti rázem nepoužitelný odpad. Šance, že si daný předmět najede u kontejnerů svého nového majitele je bohužel velmi malá. Kromě toho je odkládání věcí mimo kontejnery považováno za zakládání černé skládky a hrozí za to pokuta až ve výši 50 000 Kč.

Informace o projektu Nevyhazujto

Portál pro předcházení vzniku odpadu Nevyhazujto.cz vznikl na sklonku roku 2010. Bylo díky němu zachráněno přes 300 tun materiálu a nového majitele našlo přes 70 000 věcí. Aktuálně je na portál registrováno přes 75 000 uživatelů. Portál spolupracuje s 9 městy v ČR a pomáhá jim s předcházením vzniku odpadu na jejich území.

V listopadu 2020 byl spuštěn projekt ReUse pointů na sběrných dvorech ve spolupráci s Pražskými službami a magistrátem hl. m. Prahy. V únoru 2021 byla spuštěna slovenská verze portálu – Nevyhadzujte.sk.

+ There are no comments

Add yours