Praha je podle nových údajů třináctým nejzelenějším městem světa


Za poslední dva roky se v Praze vysázelo více než 350 tisíc stromů. Tempo, jakým se v našem hlavním městě zvyšuje množství zeleně, je ve srovnání s ostatními evropskými metropolemi naprosto unikátní. Tyto informace vyplývají z indexu HUGSI, podle kterého se tvoří žebříček nejzelenějších měst světa. Praha v něm zatím obsadila krásné třinácté místo, nicméně pokud bude současný trend výsadeb pokračovat, jistě si příště ještě polepšíme.

Index HUGSI (Husquarna Urban Green Space Index) měří podíl parků, lesů a další zeleně ve městech. Jedná se o výborný zdroj dat, podle kterých si můžeme udělat obrázek o rozvoji a správě městského zeleného prostoru a celkově i o stavu udržitelnosti.

HUGSI hodnotí například kvalitu vegetace, podíl zalesněných a zatravněných ploch nebo celkové zdraví zeleně. Tyto informace pochází z volně dostupných map, ale využívány jsou rovněž i satelitní snímky z vesmírného programu Copernicus. Na základě těchto měřítek následně města získávají skóre od 0 do 100 bodů.

Z celkem 155 metropolí ze 60 států následně vznikl žebříček, v němž zvítězilo americké město Charlotte, které získalo skóre 81,12 bodů. Nejzelenějším městem Evropy se pak stal Vilnius, hlavní město Litvy. Zajímavé je, že v porovnání s ostatními kontinenty je Evropa o 45 % zelenější, než jaký je světový průměr.

Praha obdržela 73,04 bodů a celkově se umístila na krásném 13. místě, přičemž v Evropě získala příčku devátou. Na jednoho obyvatele Prahy prý připadá až 180 metrů čtverečních zeleně. Fascinující také je, jakým způsobem se u nás množství vegetace zvyšuje. Za posledních 20 let plocha pražské zeleně vzrostla o více než 300 hektarů, což je minimálně v Evropě naprosto unikátní. V současné době se navíc pracuje na dalších zhruba 35 hektarech.

Zeleň pomáhá ochlazovat město, zadržovat vodu, bojovat s tepelnými ostrovy a v neposlední řadě přispívá k uhlíkové neutralitě. „Ozeleňování hlavního města je naše priorita. Každý rok vysadíme desítky tisíc nových stromů. Velké úsilí věnujeme také revitalizaci našich velkých parků, jako je Stromovka, Letná nebo Vítkov,“ uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

I my, Pražské služby, jsme se rozhodli přispět svým dílem k adaptaci na klimatickou změnu. Už to budou skoro dva roky, kdy jsme zahájili první výsadbu téměř 70 stromů na našich pozemcích. Této výsadby se zúčastnili ředitelé našich jednotlivých úseků, generální ředitel Patrik Roman i Petr Hlubuček.

Zdroje:

https://www.husqvarna.com/uk/sustainovate/hugsi/

https://pozitivni-zpravy.cz/praha-je-jednim-z-nejzelenejsich-mest-na-svete-rocne-vysadi-desitky-tisic-strom

https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/praha-zelen-tepelny-ostrov-index-husqvarna-hugsi-ekonomicke-forum.A210212_142917_eko-doprava_maz

https://www.lidovky.cz/domov/hrib-v-dopise-vyzval-zemana-chce-aby-se-pri-rekonstrukci-jeleniho-prikopu-nekacely-stromy.A210216_131213_ln_domov_lkra

+ There are no comments

Add yours