Keňská podnikatelka mění plastový odpad na cihly, které jsou sedmkrát pevnější než beton 


Plastový odpad představuje v Keni, podobně jako v dalších afrických zemích, obrovský problém. Nejhorší situace je pak ve velkých městech, kde se plasty povalují všude po ulicích, což vede k ucpávání kanalizací, záplavám, šíření nejrůznějších nemocí či úhynu zvířat. Pro vaši představu – jen hlavní město Nairobi denně vyprodukuje zhruba 2400 tun odpadu, z čehož je pouze 60 % shromážděno a jen 10 % zrecyklováno. S řešením, jak alespoň trochu tento problém zmírnit, přišla podnikatelka Nzambi Matee, která se svou firmou Gjenge Makers vyrábí z plastového odpadu velice odolné a udržitelné cihly.

Před založením firmy Gjenge Makers pracovala Matee jako analytička dat a inženýrka v ropném průmyslu. Pohled na obrovské množství plastového odpadu v keňském hlavním městě Nairobi ji ale přiměl své povolání změnit. Na zahradě své matky si následně postavila malou laboratoř, v níž testovala, zdali by z kombinace písku a plastu mohl vzniknout nový udržitelný stavební materiál.

Matee pak získala stipendium na americké univerzitě Colorado Boulder, kde se jí podařilo vyvinout prototyp stroje, na němž nyní cihly vyrábí. Firma Gjenge Makers dnes denně vyrobí zhruba 1000 až 1500 cihel a za dobu jejího fungování již zrecyklovala více než 20 tun plastového odpadu. 

Cihly jsou vyrobeny z písku a různých druhů plastů a bod tání mají vyšší než 350 °C. Podle Matee jsou až sedmkrát pevnější než cihly betonové. V plastovém mixu se objevuje hlavně polyethylen s vysokou hustotou, který se používá například v lahvích na mléko či na šampony, dále polyethylen s nízkou hustotou používaný třeba u obalů na sendviče a pak polypropylen, který se využívá pro výrobu kbelíků či víček. Tento plastový odpad se smíchá s pískem, zahřeje a následně lisuje do cihel.

Odpad používaný k výrobě těchto udržitelných cihel pochází nejčastěji z továren, jež pro něj nemají další využití, a tak se ho tímto způsobem zdarma zbavují. To Matee umožňuje vyrábět cihly poměrně levně. Jejich cena se pak liší v závislosti na tloušťce a barvě, přičemž základní šedé cihly stojí okolo 850 keňských šilinků za metr čtvereční, tedy zhruba 165 korun.

Zdroje:

https://www.reuters.com/article/us-kenya-environment-recycling-idUSKBN2A211N

https://www.thisiscolossal.com/2021/02/nzambi-matee-plastic-brick

https://www.unilever.com/news/news-and-features/Feature-article/2020/tackling-kenyas-plastic-waste-begins-in-the-playground.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2223934-kena-uplne-zakazala-igelitove-pytliky-hrozi-pokuta-az-800-tisic-korun

+ There are no comments

Add yours