Společnost Colgate představila nový kartáček, který výrazně redukuje spotřebu plastů


Průměrný člověk prý za život spotřebuje zhruba 300 kartáčků na zuby. To na první pohled nemusí vypadat nijak překvapivě, ale pokud si tento počet vynásobíme počtem lidí v domácnosti, počtem obyvatel Prahy nebo dokonce celou lidskou populací, pak už to číslo začíná vypadat mnohem zajímavěji. Navíc, vezmeme-li v potaz, že všechny tyto kartáčky končí v nejlepším případě na skládkách či ve spalovnách. Americká značka Colgate teď ale přišla s řešením, které by se jistě dalo použít i u dalších produktů.

Jen ve Spojených státech se v roce 2020 prodalo více než 495 milionů zubních kartáčků, které pravděpodobně skončili na skládce, protože je nelze snadno recyklovat. Může za to hlavně jejich malá velikost a kombinace různých materiálů.

Společnost Colgate se tento trend rozhodla zastavit a představila kartáček Colgate Keep s opakovatelně použitelnou hliníkovou rukojetí. Kartáček je zároveň vybaven vyměnitelnou hlavicí, která oproti ostatním obsahuje o 80 % méně plastu. Keep tak vlastně funguje na principu kartáčku elektrického, kdy máte jedno tělo a vyměňujete pouze hlavice. A udržitelné je i jeho balení – to společnost Colgate vyřešila recyklovaným kartonovým obalem.

“Značku Colgate dnes najdete skoro v každé domácnosti, což nám dává reálnou možnost pomoci vytvořit zdravější a udržitelnější budoucnost. Proto se v našich udržitelných cílech do roku 2025 zavazujeme, že snížíme plastový odpad ze zubních kartáčků o 50 %. Vytvoření kartáčku Colgate Keep je jedním z kroků, které by nás k tomuto cíli mohly dovést”, říká Dana Medema, viceprezidentka a generální ředitelka společnosti Colgate-Palmolive.

Zubní kartáček Keep je logickým krokem správným směrem. Je naprosto rozumné mít jednu rukojeť – která vydrží mnoho let – a pravidelně vyměňovat pouze hlavu, než vyhazovat kartáček celý, jako jsme to dělali doposud. Nyní nezbývá než čekat, zdali se tento nový způsob uchytí i u dalších výrobců. A rozhodně se nemusí jednat jen o kartáčky na zuby. Tento nápad by jistě šel transformovat i do dalších produktů. Velice podobný nápad měla například značka Dove, která na trh uvedla opakovaně plnitelný deodorant v hliníkovém obalu.

Zdroje:

https://www.waste360.com/plastics/colgate-keep-reduces-small-plastic-waste-make-big-difference

https://www.prnewswire.com/news-releases/colgate-keep-reduces-small-plastic-waste-to-make-a-big-difference-301218591.html

https://www.treehugger.com/colgate-introduces-toothbrush-less-plastic-5101697

+ There are no comments

Add yours