Víte, kolik denně spotřebujete vody? A co je vodní stopa? Přinášíme tipy, jak ji co nejvíce zmenšit


Voda, jedna ze základních podmínek existence života na Zemi. Bez vody nemůžeme nic. Potřebujeme pít, jíst, prát, používat ji k osobní hygieně a takřka se stala součástí našich životů od nepaměti. Ale položili jste si někdy otázku, čemu všemu ta voda slouží?

Voda se používá jako jedna z hlavních příměsí pro výrobu věcí sloužících pro naši potřebu a pro produkci. Množství vody, které sice nevidíme, ale běžně využíváme, je tzv. „virtuální“ voda.  Vodní stopa potom zahrnuje celkový objem vody, která se spotřebovala k výrobě nejen potravin, ale i oblečení, výrobě zboží nebo automobilů. Do tohoto objemu se započítává i voda, kterou si rostliny berou ze země. Na základě této vodní stopy je pak možné sledovat, kolik vody jednotlivé státy dováží či vyváží.

Protože jsme národ piva není lepší způsob, jak si právě na tomto zlatavém loku, představit vodní stopu, kterou za sebou zanechává. Pro představu na vyprodukování jednoho piva (0,5l) je potřeba 150 litrů vody. Chmel potřebuje vodu, stejně tak jako samotná výroba piva.

Jsme masožravci. Kdo by neměl rád steak z hovězího masa. Hovězí maso za sebou zanechává 15 500 litrů vodní stopy. Minimálně tři roky trvá, než je hovězí dobytek odveden na jatka, aby nám mohl poskytnout okolo 200 kg masa. Do té doby zkonzumuje přes 1 300 kg zrní, 7 200 kg sena a 24 m3 a vody a 7 m3 užitkové vody. Pro produkci jednoho kg čistého masa to znamená 15 500 litrů vodní stopy, pitné a užitkové vody.

Jedním z nejsladších hříchů je beze sporu čokoláda. Výroba jedné čokolády spotřebuje 1 720 litrů vody. Kakaové boby potřebují vodu, stejně tak jako ostatní suroviny, které se k výrobě čokolády přidávají. Nesmíme zapomenout ani na samotný proces výroby. Nedílnou součástí našeho jídelníčku je i pití kávy. Káva v tomto případě za sebou zanechává okolo 140 litrů vody při konzumaci jednoho šálku denně.

Dokonce ani výroba oblečení se bez vody neobejde. Tričko potřebuje pro svoji výrobu okolo 2 495 litrů vody. Bavlna, samotná výroba i barvení látky potřebují vodu. Ještě hůře jsou na tom džíny. Spotřeba vody na jedny džíny činí 8 000 litrů vody. V součtu je zahrnuto vypěstování bavlny, samotná výroba a jejich barvení. 

Důležitost a riziko vyčerpatelnosti vody

Samotný výpočet vodní stopy byl představen v roce 2002. Smyslem je ukázat nesmyslnost pěstování plodin v místech, kde je vody nedostatek, jako je Afrika nebo Izrael. Idea budoucnosti je využít efektivně dané množství vody v sušších oblastech světa a produkovat plodiny a výrobky s nižší spotřebou vody.

Kéž by evropské státy vodu spíše vyvážely, než dovážely. Mnoho výrobků dovážíme z rozvojových států, a tím pádem žijeme na úkor obyvatel, kterým voda chybí. Náročné na pěstování jsou bavlna, řezané květiny nebo kakaové boby, které se právě pěstují v zemích Afriky či Blízkého východu. Právě Amerika a Evropa virtuální vodu spotřebovávají nejvíc, což je převážně dáno tím, že nejsou plně samostatné, a tedy závislé na jiných částech světa. 

S rostoucím počtem obyvatel roste i spotřeba vody

Potraviny živočišného původu jsou mnohem více náročnější na spotřebu vody než potraviny rostlinného původu. Zvíře se musí krmit, ať rostlinami nebo masem, jednoduše krmivem, na jehož výrobu je zapotřebí další voda.

Běžný evropský člověk vypije kolem 3 000 litrů vody. Avšak jen 10 % ze spotřebované vody je schopen běžný Evropan vidět. Dalším faktem je, že například vegetarián spotřebuje logicky méně vody. Pokud budeme počítat, že maso jíme denně, vegetarián tím pádem, denně spotřebuje o 36 % méně vody.

A jak si vede Česká republika?

Denně jeden obyvatel spotřebuje průměrně 4 500 litrů virtuální vody, která se použila při výrobě zboží nebo v zemědělství při krmení zvířat či zalévání rostlin. Pro srovnání na Slovensku je denní spotřeba na obyvatele 3 700 litrů a v Německu 3 900 litrů vody.

A co takhle průsaková voda? Pražské služby ji ve spolupráci s firmou Kolektory Praha začaly efektivně využívat jako vodu pro splachování ulic a chodníků v centru metropole. Více informací, jak se průsaková voda v Praze využívá se dočtete v našem článku: https://www.neprekonatelny.blog/2020/06/30/praha-vyuziva-pru%cc%8asaku%cc%8a-podzemnich-vod/

 Co můžeme udělat pro to, abychom zmenšili vodní stopu?

Nemáme na Zemi dostatek pitné vody. V některých částech Země je neustálé sucho. Ale pokud každý z nás svoji vodní stopu zmenší, bude svět lepší. Mnohem lepší.

  1. Pít vodu z vodovodu – je to zdravější, ušetříme peníze i naši planetu
  2. Jíst méně masa – nemusí se z nás stát vegetarián, ale taky nemusíme mít maso denně
  3. Nenechat téct vodu zbytečně – při sprchování, mytí rukou nebo čištění zubů nemusíme nechat téct vodu po celou dobu, ušetříme tím velké množství
  4. Kohoutek udržovat při nízkém průtoku – velký průtok potřebujeme pouze na mytí rukou, vše ostatní je plýtvání
  5. Neperte nadarmo – až budete mít dostatek prádla, perte, není přeci potřeba prát pouze jeden kus, pračka sama o sobě spotřebuje velké množství vody
  6. Kontrola vody – těsní vám dobře kohoutky? Protože jestli ne, tak zbytečně protéká domácností až 9 000 litrů vody za rok

Vodní stopy. Nevidíme je, ale přesto je děláme. Zkusme společně tu naší velkou vodní stopu zmenšit na takovou, která bude přínosná pro celou Zemi, a nejen pro její část.

+ There are no comments

Add yours