Největší spotřeba, největší vývoz. Recyklace plastů ve Spojených státech pod drobnohledem vědců


Americký časopis Science Advances zveřejnil výzkum, z něhož vyplývá, jak ve Spojených státech (ne)funguje recyklace plastů. Tvrzení, které vláda pravidelně vydává, tak dostaly trhlinu na důvěryhodnosti. Velká část plastů totiž z USA směřuje do zemí třetího světa.

Jde o nově zveřejněnou studii, která však vychází z údajů z roku 2016. Recyklace plastů je téma, které stále více rezonuje ve společnosti. Američané dosud patřili mezi státy, které se pyšnili tím, že ve zpracování použitých umělých hmot jdou příkladem ostatním státům. Každá mince má však dvě strany.

Ve Spojených státech se možná recyklaci věnují, ale zároveň více než polovinu z plastového odpadu (1,99 milionu tun) vyváží ze země. A odpad nesměřuje zrovna do států, které by se recyklací nějak důkladně zabývali. Právě naopak. 88 procent míří do zemí třetího světa, kde není ničím neobvyklým, že odpad končí v přírodě nebo na skládce.

Z výzkumu rovněž vyplývá, že zároveň až 25 procent vyvezeného odpadu má tak nízkou kvalitu, že jej není možné dále využívat. Z jednoduchých počtů tak vychází, že alespoň milion tun plastů z USA nekončí recyklací.

„Celé roky se spousta odpadů, které házíme do modrých popelnic, vyvážela na recyklaci do zemí, které mají problém s recyklací vlastního odpadu – natož, aby dokázaly zvládnout ty hromady, které se tam dostanou ze Spojených států,“ říká oceánografka Kara Lavender Lawová, spoluautorka výzkumu.

Plastový odpad však zůstává i v americké přírodě. Velký podíl na tom mají samotní Američané, kteří vyprodukují dvojnásobek plastového odpadu než Evropané. Dohromady tak vytvoří téměř 20 procent plastového odpadu na celé Zemi, z něhož velká část končí po celém světě na skládkách a v mořích, odkud se následně dostávají do oceánů.

„Spojené státy spotřebují nejvíc plastů ze všech zemí světa. Ale místo, aby se tomuto problému podívaly do očí, outsourcují ho na rozvojové země. Stali jsme se tak hlavním viníkem znečištění oceánů,“ říká Nick Mallos, další z autorů práce. 

Zdroje:

https://advances.sciencemag.org/content/6/44/eabd0288

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201030142125.htm

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3220183-spojene-staty-jsou-hlavnim-zdrojem-plastoveho-odpadu-misto-recyklace-konci-umela-hmota

+ There are no comments

Add yours