Hlídejte si své roušky, prosíme v nové kampani


V nové kampani se obracíme na Pražany a žádáme je, aby si hlídali své roušky. Ty totiž stále častěji končí vytracené či pohozené v ulicích. Jediný aktuálně správný způsob likvidace použité roušky je její vyhození do koše či popelnice. Dodržování tohoto pravidla pomůže nám všem při zvládání koronavirové pandemie.

Kampaň poběží v průběhu listopadu a prosince a k vidění bude například ve vozech pražského metra nebo na našich sociálních sítích. Věříme, že naprostá většina roušek končí na ulici nedopatřením, nikoli bezohledností vůči svému okolí a pracovníkům úklidových společností. Výsledný efekt je ale bohužel stejný. S pohozenými rouškami se naši zaměstnanci potkávají stále častěji. O žádnou záplavu, jakou jsme mohli vidět na fotkách z některých světových metropolí, se ale naštěstí zatím nejedná. Pevně doufáme, že ani v budoucnu se Praha do tohoto stavu nedostane.

V ideálním případě je vhodné dbát na doporučení Státního zdravotního ústavu a roušku před vyhozením do koše ještě vložit do sáčku. Je totiž naprosto klíčové, aby s použitou rouškou nepřišel do kontaktu další člověk. Za daných okolností je vyšší míra opatrnosti rozhodně na místě. Odpovědné vyhazování roušek do košů má pak nesporné nesporné výhody – jejich obsah totiž rovnou putuje do malešického ZEVO, kde se ještě energeticky využije. Spalování kontaminovaného odpadu za vysokých teplot je tím nejlepším řešením. Kotle malešické spalovny mají při práci okolo 1100 až 1200 stupňů Celsia, což je teplota, která bezpečně ničí viry a další patogeny.

„Zaměstnancům Pražských služeb a dalších svozových a úklidových společností působících na území hlavního města děkuji za pracovní nasazení a kvalitní práci, kterou v této nelehké době odvádějí. Čisté ulice bez pohozených ochranných prostředků, fungující odpadové hospodářství a fungující malešická spalovna jsou klíčové pro zvládnutí pandemie,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček.

Děkujeme, že nám i v této složité době pomáháte, aby Prahy byla čistým a bezpečným místem.

+ There are no comments

Add yours