Český přístroj ERVO dokáže jako jediný na světě recyklovat téměř všechny druhy odpadu


Jsme zase o krok před nimi! Přesně touto legendární větou z filmu Pelíšky by se dal popsat český přístroj ERVO od společnosti LEGeco, který je podle svých tvůrců naprosto unikátní v tom, že umí efektivně zpracovat takřka veškerý odpad. 

ERVO dokáže zpracovat plasty, netříděný komunální odpad, použité pneumatiky, gumu, odpadní oleje, čistírenské kaly a mnoho dalšího. Výchozím produktem jsou pak původní chemikálie, které lze následně využít například v chemii, potravinářství, zdravotnictví či zemědělství. „V celém světě není podobná jednotka ani technologie. Máme cirka tři až čtyři roky náskok před všemi ostatními”, říká Miroslav Šilhan, ředitel společnosti LOGeco.

„Materiál, než vstoupí do stroje, musí být nadrcen ideálně na třícentimetrové kusy. Nemusí se sušit, vlhkost nevadí, nemusí se třídit, stačí skutečně jen nadrtit,“ vyzdvihuje Michal Halko, vedoucí výzkumného týmu. Jedna jednotka pak denně dokáže zpracovat zhruba 7-15 tun odpadu a až 65 milionů PET lahví za rok.

Michal Halko ukazuje vnitřek technologie ERVO.

ERVO funguje na bázi katalytického štěpení, což znamená, že odpad se v něm smíchá s katalyzátory a pomocí vysoké teploty se rozloží na původní materiály.  „Naše technologie má budoucnost nejen kvůli tomu, co zpracovává, ale i proto, že je ekologická, bezemisní a je ekonomicky velmi efektivní. Řeší nejvážnější globálním problémem lidstva, a to co s nahromaděným odpadem a jak snížit emise CO2”, vysvětluje Šilhan. 

Vývoj přístroje, jehož celý název je Ekologická Recyklace Vysokomolekulárních Odpadů, trval více než osm let a podílel se na něm tým českých vědců. Společnost LOGeco si technologii nechala patentovat a několik jednotek již dokonce prodala do zahraničí. V Česku se zatím nachází pouze jedna, a to na Mostecku, kde byla také vyvinuta. Tuto oblast si výzkumný tým vybral z toho, že blízkosti se nachází chemičky Unipetrol, v jejíž laboratořích prováděly veškeré testy.

Zdroje:

https://www.ervoeco.com/cs

https://www.czechsight.cz/cesi-vynalezli-revolucni-pristroj-dokaze-recyklovat-smesny-odpad/

https://www.reportazezprumyslu.cz/cs/rozhovory/1421-unikatni-ceska-technologie-ktera-zmeni-svet-k-lepsimu

https://www.euro.cz/byznys/ceska-spolecnost-svoji-technologii-meni-svet-a-zbavuje-ho-odpadku

https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/technologie-odpad-recyklace-most-20200625.html

+ There are no comments

Add yours