Ekoturismus aneb trochu jiný způsob cestování


Jak už samotný název napovídá, pod tímto specifickým turistickým modelem se ukrývají dvě hlavní kritéria – ekologie a turismus. Mezi hlavní principy ekoturistiky patří minimalizace dopadů na životní prostředí, podpora místních obyvatel a ochrana kulturních tradic v navštívené oblasti. 

Ekoturistika se začala formovat již v osmdesátých letech a od té doby získala mnoho označení i definicí. Základ je ale vždy stejný, a tím je šetrnější cestovní ruch k životnímu prostředí, ochrana kulturního i přírodního dědictví a podpora místních obyvatel. Jednoduše řečeno, ekoturistika je takové cestování, které má pozitivní vliv na ekologii i ekonomii cílové země.

Proč je ekoturistika důležitá?

Co kdybychom na své dovolené nemysleli jen na sebe, ale více se kolem sebe rozhlédli? Pokud se totiž začneme informovat o problémech životního prostředí v dané zemi, můžeme velice dobře pochopit, co ji ohrožuje, jak se k prostředí chovat a především, jak se jí dá pomoci.

Tento druh cestování napomáhá chránit původní ráz krajiny a místní obyvatelé jako protislužbu poskytují ekoturistům přidanou hodnotu v podobě odhalení jejich opravdového a původního vztahu k tamnímu území. Jedná se třeba o chození po místních cestách, seznámení se charakteristickámi produkty a tradicemi nebo bydlení v autentickém prostředíDíky umírněnosti a rozvážnosti většiny návštěvníků je pozitivní dopad na místní obyvatelstvo nejen ve zvýšení jejich životních standardů, ale také v rámci osvěty a částečné kultivaci myšlení.

Co můžeme udělat, aby bylo cestování o něco více eko?

I malou změnou můžeme přispět. Zde je pár bodů, které bychom měli při ekoturismu znát:

  • Snižte množství odpadu, které vyprodukujete – vyberte si znovu použitelné láhve na vodu, použijte pouze jedno mýdlo na mytí rukou a těla, neberte si jídlo s sebou v jednorázových obalech.
  • Odpadky nenechávejte v přírodě – smetí patří do koše bez ohledu na to, zda jste doma nebo na cestách.
  • Nakupujte udržitelně – i během dovolené myslete na to, z jakých materiálů jsou vyráběny věci, které si kupujete.
  • Neničte přírodu – v divočině se pohybujte pouze po vyznačených chodnících, nepoškozujte přírodu kolem sebe a nerušte zvířata, která tam žijí.
  • Važte si lokální tradice – poznávejte kulturu cizích zemí a dodržujte jejich pravidla. Respektujte tradice domácích.
  • Přineste něco vy zemi, kterou navštěvujete – cestování vám přinese krásné zážitky a vzpomínky, které s vámi zůstanou navždy. Odvděčte se finanční pomocí či dobrovolnou prací.

Nejedná se o žádné zákony, ale pouhá doporučení, kterých bychom se měli řídit, pokud chceme udržet naši planetu „zdravou“. Stát se odpovědnějším cestovatelem je nejlepším způsobem, jak zajistit, aby bylo vaše dobrodružství pro místní obyvatele a planetu pozitivní. Pokud se zaměříte na základní principy ekoturistiky, můžete stimulovat finanční růst v rozvojových zemích a posilovat globální ekonomiku. Jednotlivci se možná nepodaří změnit celý svět, ale pokud si tyto zvyky osvojíme všichni, společně se dopracujeme ke změně.

Kam můžeme vyrazit v tuzemsku?

Jednou z nejdéle ekoturisticky funkčních krajinných oblastí je například obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Svojí vizí – zachovat Národní park jako klidnou romantickou destinaci bez rušivých vlivů a bez masové koncentrace turistů – podporuje ekoturisty více než třeba cykloturisty, které spíše limituje.

Šetřeme i Prahu, vrátí nám to!

Tak zní jedno z hesel naší kampaně Jde to i jinak!. Opakovat, najít nový způsob využití nebo přispět k čistějším ulicím naší krásné Prahy, jsou jedny z cílů této kampaně. Nahradíme plastové láhve, příbory, talíře za ekologicky dále zpracovatelné materiály, které můžeme využívat i dál. 

+ There are no comments

Add yours