Evropská unie výrazně pokulhává v plnění svých recyklačních cílů


Podle současného plánu stanoveného Evropskou komisí by se do roku 2025 mělo recyklovat 50 % plastového odpadu. Z nedávného auditu ovšem vyplývá, že pokud v Evropě nedojde k nějakým změnám, tak vytyčeného cíle nebude možné dosáhnout. Situaci výrazně komplikuje i pandemie koronaviru, která do hry vrátila jednorázové plasty.

V roce 2018 Evropská unie vyprodukovala 29 milionů tun plastového odpadu, přičemž 60 % tvořily plastové obaly. Recyklací ale podle auditorů prošlo pouze 40 % z nich. Současný cíl je přitom takový, aby do roku 2025 procházelo recyklačními linkami 50 % a do roku 2030 dokonce 55 % plastového odpadu.

„Aby splnila své recyklační cíle pro plastové obaly, musí EU zvrátit současnou situaci, kdy více spalujeme než recyklujeme,“ uvedl auditor Samo Jereb. Podle Jereba je nutně potřeba navýšit kapacity recyklačních zařízení, které jsou v Evropě, včetně té západní, nízké.

Je třeba zmínit, že EU dlouhodobě velké množství odpadu určeného k recyklaci vyvážela do třetích zemí, což se teď – díky chystanému zákazu vývozu některých odpadů do chudších zemí – může lehce změnit.

Současnou situaci negativně ovlivňuje i pandemie covidu-19, kvůli níž se začaly více používat jednorázové plastové výrobky, které pro mnoho lidí představují tu nejbezpečnější variantu. Aktuálním trendem tak znovu začal být systém použít-vyhodit.

Podle agentury Reuters množství plastu roste také proto, že jeho výroba zlevnila. Téměř veškerý plast je totiž vyrobený z ropy, po které díky snížení globální ekonomické aktivity výrazně klesla poptávka. To vedlo ke snížení její ceny a v důsledku toho klesly i ceny nového plastu.

Zdroje:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zaostava-za-svym-cilem-v-recyklaci-plastu-uvadi-auditori

http://www.24zpravy.com/svet/eu-zaostava-za-svym-cilem-v-recyklaci-plastu-nad-emisnim-planem-visi-otazniky/463207-zpravy

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/evropska-unie-zaostava-za-svym-cilem-v-recyklaci-plastu-na-vine-je-i-pandemie_547864.html

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/plasty-se-vraceji-pandemie-koronaviru-zlevnila-vyrobu-plastu/r~f0a0bb76088d11eb9d74ac1f6b220ee8/

+ There are no comments

Add yours