Projekt Otoč kelímek ukazuje, že o zálohované kelímky na kávu je velký zájem


Každoročně se v České republice spotřebují desítky milionů jednorázových kelímků na kávu. Jak ale říkáme v naší nové kampani – jde to i jinak! Možností, jak si užít oblíbený nápoj a zároveň šetřit přírodu, je hned několik. Dnes vám představíme projekt Otoč kelímek, který se velice zajímavým způsobem snaží omezit produkci zbytečného jednorázového odpadu.

Otoč kelímek funguje tak, že si v kavárně, která je do projektu zapojená, řeknete o kávu do vratného kelímku a zaplatíte zálohu 50 korun. Kelímek pak po použití můžete odnést do jakéhokoliv ze zapojených podniků, kde vám buď dají kelímek nový, nebo vrátí vaši zálohu.

Za projektem stojí Ondřej Havránek, který na něm pracuje již od roku 2018. Otoč kelímek začal ve třech olomouckých kavárnách a postupně se rozšířil do všech krajských měst i desítek menších. Aktuálně projekt podporuje více než 360 podniků, mezi nimiž jsou kromě kaváren také pekárny, čajovny nebo i školy. Na mapu veškerých míst, kde najdete jejich kelímky, se můžete podívat TADY.

„Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Proto od roku 2018 budujeme otevřený systém vratných kelímků na kávu. Systém, který omezuje produkci jednorázového odpadu, šetří životní prostředí i finance. Vyzkoušejte sami u našich partnerských kaváren, jak snadné to je,“ říká Jan Havránek.

„To, co začalo jako projekt tří kaváren, se ukázalo být životaschopným systémem s velkým pozitivním dopadem na udržitelnost a životní prostředí. Rádi bychom jej rozšířili opravdu po celé České republice,” dodává Havránek.

Hlavní ideou celého projektu je podle Havránka propojitelnost měst za účelem šetření zátěže přírody. V ideálním případě si tak dáte kávu například v Praze a kelímek za vratnou zálohu vrátíte třeba v Olomouci.

Vratné kelímky jsou vyrobeny z polypropylenu a jsou plně recyklovatelné. Otoč kelímek záměrně využívá plast, jelikož je bezpečný, hygienicky nezávadný, odolný a lehce recyklovatelný. Díky těmto vlastnostem tak jejich kelímek může nahradit až 400 těch jednorázových.

Zdroje:

https://www.czechcrunch.cz/2020/07/zacal-v-olomouci-a-ted-dobyva-cele-cesko-projekt-otoc-kelimek-urcuje-jak-pit-kavu-s-sebou-v-souladu-s-prirodou/

https://www.mzp.cz/cz/news_20022019_otoc_kelimek

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ceske-kavarny-zacnou-setrit-prostredi-pujcovani-kelimku-bude/r~69e118faf3b411e8a470ac1f6b220ee8/

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment